Jajecznica po grecku idealna na gorący poranek. Spróbuj jej, a w wakacje już nie zjesz inaczej

Redakcja MamaDu
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż jajecznica, ale by ta się nie znudziła, warto wzbogacać ją o dodatki i dostosowywać do pory roku. Próbowaliście rosyjskiej jajecznicy idealnej na zimę? Czas na jajecznicę po grecku perfekcyjną na upalny poranek.
Pexels

Jajecznica po grecku - przepis

Jajecznica po grecku, czyli strapastada to delikatne i aromatyczne danie, pełne przypraw, pomidorów i sera. Przywodzące na myśl greckie wakacje, idealne do zjedzenia na słoneczny początek dnia. Oto jak przyrządzić grecką jajecznicę.
Składniki: 5 jajek, 3 pomidory (ostatecznie pomidory z puszki w całości), ser feta, oliwa z oliwek, pieprz, oregano.

Jajecznica po grecku - składniki

Sposób przygotowania: surowe pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą, smaż aż sok z pomidorów odparuje. W misce roztrzep jajka, dopraw je pieprzem i oregano, wkrusz w nie około 100 gramów sera feta. Całą masę smaż powoli na małym ogniu.


Jajecznica powinna być delikatna, miękka, wilgotna, niezbyt ścięta. Można ją podawać niczym pastę na chrupiącej, ciepłej grzance. Soczyste pomidory i ciepły ser sprawią, że długo nie będziecie chcieli spróbować jej w innym wydaniu. To co, wakacyjne śniadanie gotowe?