Wystarczy szczypta i nie uwierzysz, co stanie się z twoją kawą. Zmieni smak i stanie się zdrowa

Agnieszka Miastowska
Jakie dodatki preferujesz do kawy? Mleko, cukier, miód, cynamon czy czekolada mogą nadać jej przepysznego smaku, ale jest pewien dodatek, który subtelnie poprawi nie tylko smak kawy, ale i jej właściwości. Dlatego spróbuj dodać do filiżanki kawy szczyptę soli.
Zdrowy dodatek do kawy zmieni jej smak. Szczypta soli poprawi smak i jakość Pexels

Sól do kawy

Pomyliłaś kiedyś sól z cukrem i dodałaś do kawy pełną łyżeczkę, dlatego ten pomysł cię nie przekonuje? Warto się przełamać, bo dodana do kawy sól subtelnie wzmacnia jej smak, ale nie zabija go — tak jak mleko czy miód. Jony sodowe zawarte w soli wpływają bowiem na wzmocnienie smaku kawy. Białe kryształki zniwelują także gorycz mocnego naparu.
Poza tym sól dodana do kawy ma właściwości zdrowotne. Pozwala na kontrolę chlorku sodu w twoim organizmie. Sól pomaga także zredukować również kwas, więc dodanie jej do kawy może sprawić, że osoby o wrażliwym żołądku będą mogły cieszyć się jej smakiem bez konsekwencji.


Sól od lat dodaje się do kawy w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Dlaczego nie spróbować? Wystarczy szczypta soli morskiej i czarna kawa. My spróbujemy już dzisiaj!