Wystarczy szczypta i nie uwierzysz, co stanie się z twoją kawą. Zmieni smak i stanie się zdrowa
Jakie dodatki preferujesz do kawy? Mleko, cukier, miód, cynamon czy czekolada mogą nadać jej przepysznego smaku, ale jest pewien dodatek, który subtelnie poprawi nie tylko smak kawy, ale i jej właściwości. Dlatego spróbuj dodać do filiżanki kawy szczyptę soli.
Sól do kawy
Pomyliłaś kiedyś sól z cukrem i dodałaś do kawy pełną łyżeczkę, dlatego ten pomysł cię nie przekonuje? Warto się przełamać, bo dodana do kawy sól subtelnie wzmacnia jej smak, ale nie zabija go — tak jak mleko czy miód. Jony sodowe zawarte w soli wpływają bowiem na wzmocnienie smaku kawy. Białe kryształki zniwelują także gorycz mocnego naparu.Poza tym sól dodana do kawy ma właściwości zdrowotne. Pozwala na kontrolę chlorku sodu w twoim organizmie. Sól pomaga także zredukować również kwas, więc dodanie jej do kawy może sprawić, że osoby o wrażliwym żołądku będą mogły cieszyć się jej smakiem bez konsekwencji.Może cię zainteresować także: Dodaj do kawy łyżeczkę masła i zobacz, co się stanie. "Kuloodporną kawę" pokochał świat!
Sól od lat dodaje się do kawy w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Dlaczego nie spróbować? Wystarczy szczypta soli morskiej i czarna kawa. My spróbujemy już dzisiaj!
Może cię zainteresować także: Kawa będzie zdrowa, jeśli zastosujesz się do tych kilku zasad. Magia picia kawy według Ajurwedy