Chłodnik z kiszonych buraków? Możesz ukisić je sama, wtedy smakuje najlepiej [przepis]

Iza Orlicz
Chłodnik z kiszonych buraków to idealna potrawa na cieplejsze dni, bo szybko gasi pragnienie, syci, do tego zaledwie jedna porcja dostarcza ogromną dawkę witamin i minerałów. Jak go przygotować? Przepis jest banalnie prosty.
Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków? unsplash.com


Kiszone buraki to prawdziwa bomba zdrowia. Zawierają witaminy: A, C, z grupy B oraz minerały, m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor. Powodów, dla których warto je jeść jest cała lista.

Samo zdrowie na talerzu


Przede wszystkim poprawiają odporność, bo mają właściwości przeciwwirusowe, wspierają pracę nerek i wątroby, wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, bo przyspieszają metabolizm i odbudowują florę bakteryjną, np. po antybiotykoterapii. W swojej codziennej diecie kiszone buraki powinny uwzględnić osoby z niedoborami żelaza, przeciwdziałają bowiem anemii.


Jak przygotować chłodnik z kiszonych buraków? Przepis jest naprawdę prosty, a składników dosłownie kilka. Potrzebujesz:

350 g kiszonych buraków
ok. 1 szklanki soku z kiszonych buraków
ok. 5-6 rzodkiewek
2-3 ogórki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
ok. 250 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
ok. 250 g kefiru
sól, pieprz

Kiszone buraki, ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. W misce lub garnku połączyć kefir z jogurtem, wlać sok z kiszonych buraków. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku. Całość wstawić do lodówki na dwie godziny. Już na talerzach posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Jak ukisić buraki?


Jeśli nie chcemy kupować gotowych kiszonych buraków możemy sami je ukisić. Pół kg buraków obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do słoika, dokładamy 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1-2 ziarenka pieprzu.

Zalewamy przegotowaną wodą, w której rozpuszczamy jedną łyżkę soli (wody musi być tyle, żeby zakryć buraki, ok. 1,5 szklanki). Zamykamy szczelnie słoik i trzymamy kilka dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, gdy zobaczysz na powierzchni buraków pianę, odstaw słoik w chłodne, ciemne miejsce. Po 2-3 tygodniach kiszone buraki są gotowe.