Jajecznica z kurkami to hit lipca. Dzięki temu trikowi zawsze wyjdzie idealna

Marta Lewandowska
Lipiec to szczyt kurkowego sezonu. W tym czasie, kiedy dostępne są świeże, trudno odmówić sobie przyjemności eksperymentów kulinarnych z nimi w roli głównej. Jednak pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy, kiedy widzimy te żółte grzyby, to jajecznica z nimi w roli głównej. Znamy sposób, żeby kurki nie zrobiły się w niej gąbczaste!
Gąbczaste kurki tracą cały urok, znamy trik na to, aby pozostały jędrne. Fot. Instagram/ winokompas

Jajecznica z kurkami pełna smaku

Kurki, jak to grzyby lubią być mocno doprawione, jednak najczęściej robimy to... za szybko. Dzięki kilku prostym trikom jajecznica będzie miała wielowymiarowy smak a kurki zamiast gąbczastych, pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Spróbuj zrobić ją z tego przepisu, a już nigdy nie zjesz inaczej!

Składniki idealnej jajecznicy z kurkami



Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Umyj kurki pod bieżącą wodą, odcedź na sicie i pokrój w mniejsze kawałki, cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i połowę masła dodaj kurki i cebulę. Podsmaż do całkowitego zeszklenia cebuli. Dodaj resztę masła, to zapobiega brązowieniu cebuli i sprawia, że cała potrawa nabiera aksamitnego maślanego posmaku.


W miseczce rozkłóć jajka, nie doprawiaj ich, posolenie na tym etapie sprawi, że kurki staną się gąbczaste. Wlej jajka na patelnię i wykonując płynne ruchy, drewnianą szpatułką delikatnie mieszaj jajka, tak aby powstawały większe kawałki, kiedy jajecznica z kurkami osiągnie pożądaną konsystencję, zestaw ją z palnika, przypraw solą i pieprzem i podawaj.

Jajecznica z kurkami wyśmienicie smakuje obsypana natką pietruszki lub w towarzystwie słodkich pomidorków.