Jajecznica z kurkami to hit lipca. Dzięki temu trikowi zawsze wyjdzie idealna
Lipiec to szczyt kurkowego sezonu. W tym czasie, kiedy dostępne są świeże, trudno odmówić sobie przyjemności eksperymentów kulinarnych z nimi w roli głównej. Jednak pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy, kiedy widzimy te żółte grzyby, to jajecznica z nimi w roli głównej. Znamy sposób, żeby kurki nie zrobiły się w niej gąbczaste!
Jajecznica z kurkami pełna smaku
Kurki, jak to grzyby lubią być mocno doprawione, jednak najczęściej robimy to... za szybko. Dzięki kilku prostym trikom jajecznica będzie miała wielowymiarowy smak a kurki zamiast gąbczastych, pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Spróbuj zrobić ją z tego przepisu, a już nigdy nie zjesz inaczej!Składniki idealnej jajecznicy z kurkami
- 100 g kurek
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
Umyj kurki pod bieżącą wodą, odcedź na sicie i pokrój w mniejsze kawałki, cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i połowę masła dodaj kurki i cebulę. Podsmaż do całkowitego zeszklenia cebuli. Dodaj resztę masła, to zapobiega brązowieniu cebuli i sprawia, że cała potrawa nabiera aksamitnego maślanego posmaku.W miseczce rozkłóć jajka, nie doprawiaj ich, posolenie na tym etapie sprawi, że kurki staną się gąbczaste. Wlej jajka na patelnię i wykonując płynne ruchy, drewnianą szpatułką delikatnie mieszaj jajka, tak aby powstawały większe kawałki, kiedy jajecznica z kurkami osiągnie pożądaną konsystencję, zestaw ją z palnika, przypraw solą i pieprzem i podawaj.
Jajecznica z kurkami wyśmienicie smakuje obsypana natką pietruszki lub w towarzystwie słodkich pomidorków.
Może cię zainteresować także: Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej