Oto sekret ogórków po koreańsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz ich inaczej

Magdalena Konczal
W większości polskich domów królują teraz ogórki kiszone. Jeśli jednak macie ochotę na bardziej wyrazisty i konkretny smak, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Ogórki po koreańsku są naprawdę wyśmienite, a ich przygotowanie jest banalnie proste.
Ogórki po koreańsku - przepis freeimages/ Pontus Edenberg

Ogórki po koreańsku – składniki

Na początku powinniśmy wyposażyć się w odpowiednie składniki.
Większość z nich każdy z nas ma w domu:
- około 5 sporych ogórków (jeśli są mniejsze, może być ich np. 8);
- 1 duża cebula (lub dwie małe);
- 3 łyżki octu;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżki cukru;

- 1 łyżka oleju;
- 1,5 łyżki maggi;
- pół łyżeczki pieprzu (można całą, jeśli lubi się dobrze doprawione potrawy);
- 1-2 ostrej papryki w proszku (w zależności od tego, czy lubimy ostre smaki).

Przepis na ogórki po koreańsku

Przyrządzenie ogórków po koreańsku zajmie nam niewiele czasu. Wystarczą tylko te 3 proste kroki:


1. Zaczynamy od umycia warzyw: ogórków i cebuli. Te pierwsze kroimy na mniejsze kawałki (w plastry lub w kostkę). Cebulę zaś – na drobne kawałki.
2. Myjemy je, najlepiej układając wcześniej na sitku. Odstawiamy na kilkanaście minut, by warzywa puściły sok. 3. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy: wodę, olej, ocet, magii, cukier, pieprz i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.

I gotowe! Ogórki po koreańsku nadają się już do jedzenia. Jeśli jednak chcielibyśmy wyciągnąć z nich jak najlepszy smak, warto odłożyć je w chłodne miejsce na 24-48 h. Można też postawić je w lodówce.

Ogórki po koreańsku sprawdzą się jako dodatek do chleba, sałatek, czy obiadu. Ich wyrazistszy smak idealnie będzie komponował się także z mięsem, na przykład tym z grilla.

Smacznego!