Jak smakują ogórki kiszone na sucho
Wybornie. Dokładnie tak, jak te z zalewy, tyle że są bardziej chrupiące i nie
zmieniają koloru, można więc nimi zaskoczyć gości na grillu. A że zabieg kiszenia trwa dwa dni, jeśli nastawisz je dzisiaj, będą gotowe na weekend. Nakład pracy jest niewielki, a efekt zaskakujący, dlatego koniecznie spróbuj. Nie pożałujesz.
Składniki na ogórki małosolne z torebki
1 kg ogórków gruntowych
2 gałęzie kopru z baldachimami (ewentualne pęczek koperku)
8-10 cm pokrojonego w małe kawałki korzenia chrzanu
2 łyżeczki drobnej soli
2 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
1 łyżka ziaren gorczycy
Jak kisić ogórki na sucho (bez zalewy)
Zaczynamy od mycia i suszenia ogórków,
odcinamy im ciemniejsze końcówki, można też pokroić ogórki w mniejsze kawałki. Wkładamy je do torebki na mrożonki (powinna mieć ok. 3 litrów pojemności) lub do słoika. Dodajemy koper, nie trzeba go kroić, plasterki czosnku, kawałki chrzanu i przyprawy. Pilnujemy przy tym, aby równomiernie rozprowadzić sól.