Kiszenie ogórków
Ogórki małosolne bez zalewy przygotujesz je w jeden dzień! Fot. Unsplash
REKLAMA

Jak smakują ogórki kiszone na sucho

Wybornie. Dokładnie tak, jak te z zalewy, tyle że są bardziej chrupiące i nie zmieniają koloru, można więc nimi zaskoczyć gości na grillu. A że zabieg kiszenia trwa dwa dni, jeśli nastawisz je dzisiaj, będą gotowe na weekend. Nakład pracy jest niewielki, a efekt zaskakujący, dlatego koniecznie spróbuj. Nie pożałujesz.

Składniki na ogórki małosolne z torebki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 gałęzie kopru z baldachimami (ewentualne pęczek koperku)
  • 8-10 cm pokrojonego w małe kawałki korzenia chrzanu
  • 2 łyżeczki drobnej soli
  • 2 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • Jak kisić ogórki na sucho (bez zalewy)

    Zaczynamy od mycia i suszenia ogórków, odcinamy im ciemniejsze końcówki, można też pokroić ogórki w mniejsze kawałki. Wkładamy je do torebki na mrożonki (powinna mieć ok. 3 litrów pojemności) lub do słoika. Dodajemy koper, nie trzeba go kroić, plasterki czosnku, kawałki chrzanu i przyprawy. Pilnujemy przy tym, aby równomiernie rozprowadzić sól.
    Po włożeniu wszystkiego do torebki tę szczelnie zamykamy i potrząsamy tak, aby sól dotarła do każdego ogórka. Torebkę (lub słoik) z ogórkami wkładamy na kilka godzin do lodówki (wystarczą 4, ale może być cała noc). Następnie wyjmujemy je na blat, w temperaturze pokojowej powinny spędzić około doby, o tym czasie są gotowe do spożycia.
    Po tym czasie ogórki małosolne, kiszone na sucho, niezależnie od tego czy w torebce, czy w słoiku przechowujemy w lodówce.