
REKLAMA
Jak smakują ogórki kiszone na sucho
Wybornie. Dokładnie tak, jak te z zalewy, tyle że są bardziej chrupiące i nie zmieniają koloru, można więc nimi zaskoczyć gości na grillu. A że zabieg kiszenia trwa dwa dni, jeśli nastawisz je dzisiaj, będą gotowe na weekend. Nakład pracy jest niewielki, a efekt zaskakujący, dlatego koniecznie spróbuj. Nie pożałujesz.Składniki na ogórki małosolne z torebki
Jak kisić ogórki na sucho (bez zalewy)
Zaczynamy od mycia i suszenia ogórków, odcinamy im ciemniejsze końcówki, można też pokroić ogórki w mniejsze kawałki. Wkładamy je do torebki na mrożonki (powinna mieć ok. 3 litrów pojemności) lub do słoika. Dodajemy koper, nie trzeba go kroić, plasterki czosnku, kawałki chrzanu i przyprawy. Pilnujemy przy tym, aby równomiernie rozprowadzić sól.Po włożeniu wszystkiego do torebki tę szczelnie zamykamy i potrząsamy tak, aby sól dotarła do każdego ogórka. Torebkę (lub słoik) z ogórkami wkładamy na kilka godzin do lodówki (wystarczą 4, ale może być cała noc). Następnie wyjmujemy je na blat, w temperaturze pokojowej powinny spędzić około doby, o tym czasie są gotowe do spożycia.
Po tym czasie ogórki małosolne, kiszone na sucho, niezależnie od tego czy w torebce, czy w słoiku przechowujemy w lodówce.
Może cię zainteresować także: Zupa na zimno? Oto przepis na najlepsze gazpacho, sekret tkwi w szczegółach