Najlepsze ciasto z czereśniami przygotujesz w 10 minut. Najszybszy przepis na domowe wypieki

Marta Lewandowska
Czereśnie kończą się zdecydowanie zbyt szybko, dlatego wykorzystanie ich potencjału, kiedy są dostępne, jest tak ważne. Najlepsze przepisy na letnie dania to takie, które nie zatrzymają nas w kuchni na długie godziny, dlatego mamy dla was przepis, dzięki któremu przygotujecie w 10 minut pyszne ciasto z czereśniami. Idealne do popołudniowej kawy.
Ciasto z czereśniami robi się bardzo szybko, a jego smak jest niepowtarzalny. Fot. Instagram/znanainfluencerka

Składniki na szybkie ciasto z czereśniami


Jak zrobić proste i smaczne ciasto z czereśniami?

Jeśli używasz świeżych czereśni, umyj je, wydryluj lub usuń pestki, przekrawając owoce na połówki. Mrożone wyjmij przynajmniej dwie godziny wcześniej z zamrażarki. Przełóż owoce do miski, oprósz łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.


Do miski przesyp mąkę i cukier, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj, dodaj olej, jajka i jogurt. Łyżką utrzyj ciasto, będzie dość gęste, ale dokładnie tak powinno być. Tortownicę posmaruj odrobiną miękkiego masła i oprósz mąką. Przełóż ciasto i rozsmarowuj je, aby miało równą powierzchnię.

Na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, góra - dół. Piecz około godziny, do suchego patyczka. Kiedy ciasto przestygnie, oprósz je cukrem pudrem. Ciasto z czereśniami idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. Owoce nadają mu świeżości. Ucierany placek z czereśniami jest banalnie łatwy i bardzo smaczny.