Sezon dobiega końca. Jeszcze zdążysz zamarynować rabarbar - przepis na prosty i wykwintny deser
Powoli dobiega końca sezon na rabarbar. Jednak jest to smak, który warto zatrzymać na dłużej. Poza oczywistą metodą, jaką jest mrożenie, warto przygotować z rabarbaru... pikle. Chrupiący, kwaśne i lekko słonym posmakiem idealnie sprawdzi się już teraz, jako składnik deseru, ale także zimą, zarówno do dań słodkich jak i mięs.
Składniki na piklowany rabarbar
- pęczek rabarbaru
- 300 ml wody
- 100 ml octu winnego
- 100 g cukru
- łyżeczka soli
Jak przygotować piklowany rabarbar
Rabarbar należy umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Układamy je w małych słoiczkach do 3/4 wysokości, nie dociskamy.W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę przelewamy do słoiczków z rabarbarem, zakręcamy i ustawiamy go góry dnem. Po kilku dniach można już używać, jednak przetwory można przechowywać całą zimę.
Piklowany rabarbar mia niepowtarzalny smak i pozostaje chrupiący.•Fot. ChwastyOdKuchni.com
Piklowany rabarbar, to świetny dodatek do deserów. Autor książki "Chwasty od kuchni", Piotr Ciemny poleca prosty, smaczny i niezwykle sezonowy deser z jego użyciem.
Składniki na deser z truskawek i piklowanego rabarbaru (2 porcje)
- 12 dojrzałych truskawek
- 2 łyżeczki piklowanego rabarbaru
- 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 2 kwiatostany chabrów
Jak przygotować deser z truskawek i rabarbaru
Truskawki kroimy na cztery części, dodajemy piklowany rabarbar i syrop z kwiatów czarnego bzu. Dokładnie mieszamy.Na talerzach układamy porcje owoców, dekorujemy je jogurtem i obsypujemy płatkami chabrów. Opcjonalnie dodajemy mrożone igły młodej sosny lub świeży rozmaryn.
Może cię zainteresować także: Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko odchodzi. 5 (i więcej) przepisów na obłędne desery