Sekret idealnych drożdżówek z truskawkami? To łatwiejsze niż myślisz!

Marta Lewandowska
Pyszna i pachnące bułeczki z własnego wypieku do porannej kawy? Brzmi, jak marzenie, a jest w zasięgu ręki. Ten niesamowicie prosty przepis przypadnie wam do gustu i sprawi, że słodkie bułeczki będą pachnieć w waszym domu przez cały truskawkowy sezon.
Te drożdżówki z truskawkami i płatkami migdałów są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Fot. Instagram/lubie_gary
Znalezienie idealnego przepisu na drożdżówki z truskawkami nie jest łatwe, ale my taki mamy! Dostaliśmy go od Martyny, którą na Instagramie znajdziecie pod nazwą Lubię Gary. Słodkości z jej przepisów zawsze się udają, więc do dzieła
Co jest potrzebne, żeby zrobić drożdżówki z truskawkami

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z truskawkami


Drożdże pokrusz i rozpuść w mleku, dodaj do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Zostaw zaczyn na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.


Pozostałą mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, na środku zrób dołek i wlej zaczyn, dodaj też rozpuszczone i przestudzone masło, jajko, szczyptę soli i pozostały cukier. Ciasto zagniataj minimum przez 10 minut, im dłużej to robisz, tym bułeczki będą bardziej puszyste.

Po dokładnym wyrobieniu ciasto powinno odpocząć. Nakryj je cienką ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po około półtorej godziny powinno podwoić objętość. Po tym czasie jeszcze raz krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części.

Kulki ciasta układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Między drożdżówkami zachowujemy równe odległości, w czasie pieczenia wyrosną, dzięki dystansom nie posklejają się. Należy pamiętać o zrobieniu dołków na środku.

Autorka przepisu poleca użyć do tego celu szklanki. Do dołeczków wkładamy truskawki, w zależności od upodobań w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki i obficie posypujemy płatkami migdałów.

Ciasto wokół owoców smarujemy mlekiem lub jajkiem za pomocą pędzelka. Dzięki temu bułeczki będą pięknie się błyszczeć. Odstawiamy bułeczki na 20 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem lub 200 jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji.

Bułeczki pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ciasto można też przygotować wieczorem i gotowe bułeczki schować do lodówki, upieczone rano będą cudownym dodatkiem do porannej kawy.