Jak ugotować bób, by po zjedzeniu obyć się bez wzdęć? Wystarczy jeden prosty trik

Redakcja MamaDu
Jak ugotować bób, by był pyszny i jędrny? To pytanie w czerwcu i lipcu zadają sobie tysiące Polaków. Bób jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy, jednak może wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami - wzdęciami i gazami. Jednak jest sposób na zajadanie się bobem bez tego problemu. Wystarczy jeden trik przy gotowaniu.
Jak ugotować bób, by nie mieć wzdęć? Prosty trik na ugotowanie bobu Pexels

Jak ugotować bób?

By bób nie stracił swoich zdrowotnych właściwości i by podbić jego pyszny smak, należy ugotować go w odpowiedni sposób. Jak ugotować bób? Na jeden kilogram bobu potrzebujemy około 2 litrów wody. Do wody dodajemy dwie łyżeczki soli i jedną cukru. Bób gotuj jak najkrócej — świeży i młody około 10 minut, maksymalnie 15-20 minut. Ugotowany bób przelej zimną wodą — gotowe!

Jak ugotować bób, by nie mieć wzdęć i gazów?

Jeśli jednak obawiasz się wzdęć i gazów po zjedzeniu bobu, warto przygotować go w inny sposób. Trikiem na to, by nie mieć wzdęć po zjedzeniu bobu jest dołożenie do wody gałązki świeżego kopru lub dodanie do niej łyżeczki kminku. Te dodatki mogą sprawić, że smak bobu będzie jeszcze lepszy.


Jeśli jednak chcesz cieszyć się naturalnym smakiem bez wzdęć i gazów przed gotowaniem bobu, zalej go gorącą wodą i odstaw na 1-2 godziny. Potem zalej zimną wodą i gotuj, ale sól dodaj dopiero pod koniec gotowania.

Ostatnim sposobem, by zniwelować ryzyko wzdęć jest niejedzenie skórek bobu, które jednak zawierają wiele witamin i minerałów. Czy wiedzieliście, że bób można jeść także na surowo? Młode i świeże ziarenka możemy nawet zjeść ze skórką! Jednak nie gwarantujemy, że to oszczędzi wam wzdęć.