Idealna kawa mrożona? Banalnie prosty przepis na kawę bez użycia blendera

Iza Orlicz
Nie chcesz rezygnować w upał ze swojego ulubionego, porannego napoju, czyli kawy? Przygotuj mrożoną, która nie tylko doda ci energii, ale też szybko ugasi pragnienie. Jak ją przygotować? Przepis jest banalnie prosty!
Jak przygotować idealną kawę mrożoną? unsplash.com


Fala upałów nas nie opuszcza, próbujemy schładzać się na wszystkie możliwe sposoby. Jeśli w gorące dni nie chcesz rezygnować z porannej kawy, koniecznie wypróbuj przepis na mrożoną. Przygotujesz ją w niecałe pięć minut.

Jak zrobić idealną kawę mrożoną?


Czego będziesz potrzebować? Oczywiście musisz mieć kawę, kostki lodu, mleko, opcjonalnie gałkę lodów, startą czekoladę, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe.


Jak ją zrobić? By wyszła naprawdę smaczna, najważniejsza jest kolejność kroków. Najpierw zrób kawę, tak jak przygotowujesz ją na co dzień, czyli z ekspresu (ciśnieniowego lub przelewowego), zaparzacza do kawy, kawiarki.

Musi być dość mocna (podwójne espresso lub kawa przygotowana z dwóch łyżeczek kawy sypanej), bo będziemy dodawać do niej nie tylko mleko, ale też kostki lodu.

Kawa mrożona bez użycia blendera


Następnie czekamy aż wystygnie. W tym czasie przygotowujemy wysoką szklankę i najpierw wlewamy do niej zimne mleko (2/3 szklanki), dolewamy powoli wystygnięte espresso, na koniec dorzucamy kostki lodu (ok. 4-5).

Jeśli mamy ochotę dodajemy gałkę lodów lub dekorujemy kawę startą czekoladą/wiórkami kokosowymi/płatkami migdałów. To wersja przepisu na kawę mrożoną bez użycia blendera.

Jeśli masz go pod ręką możesz przygotować kawę w inny sposób. Wystudzoną kawę, mleko, lód, cukier do smaku wlewamy do blendera i miksujemy tak długo aż uzyskamy piankę. Przelewamy do szklanki i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Smacznego!