Naleśnik-gigant bez smażenia? Zrób raz, a już nigdy nie zjesz go inaczej [PRZEPIS]

Magdalena Konczal
Naleśniki to szybki i prosty posiłek, który możemy zrobić z zaledwie kilku składników. Najbardziej uciążliwe jest jednak stanie przy patelni i smażenie. Znaleźliśmy na to sposób: naleśnik bez smażenia! Jest pyszny, a co najważniejsze nie trzeba ciągle go podglądać, czy przypadkiem się nie spala.
Pieczony naleśnik - przepis Archiwum Mamadu

Naleśnik bez smażenia – składniki

Jeśli chcesz wykonać naleśnika bez smażenia, musisz wyposażyć się w następujące produkty:
– 3 jajka
– 700 ml mleka
– 500 ml mąki pszennej
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka cukry wanilinowego
– 1 łyżeczka soli
– 50 g masła.

Pieczony naleśnik – przepis

Przepis na pieczonego naleśnika jest zaskakująco prosty. Mieszany ze sobą wszystkie wymienione wyżej składniki. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, a następnie wylewamy masę naleśnikową. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.


I gotowe! Bez stania przy patelni i denerwowania się, że co chwilę trzeba wlewać na nią kolejną porcję ciasta. Pieczony naleśnik to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu rodzicowi.