Jajecznica po cypryjsku. Ten jeden składnik jest nieziemski, nigdy nie zrobisz jej inaczej

Iza Orlicz
Uwielbiasz jajecznicę, ale chciałbyś przygotować ją w inny niż tradycyjny sposób? Wypróbuj przepis na jajecznicę po cypryjsku – składniki idealnie do siebie pasują i pewnie już nigdy nie zrobisz jej inaczej.
Jak przygotować jajecznicę po cypryjsku? unsplash.com


Zamawiasz na Cyprze jajecznicę i spodziewasz się podobnego dania jak u nas – wbite na patelnię jajka, roztrzepane, dobrze przyprawione, ewentualnie z dodatkiem szczypiorku. A tu czeka cię wielka niespodzianka.

Ser koniecznie podsmaż


Już sam sposób przygotowania jajecznicy różni się od naszego rodzimego przepisu. Najpierw dwa lub trzy jajka wrzucasz do miski i mocno je roztrzepujesz (prawie jak na omlet). W tym czasie podsmażasz pokrojony cypryjski ser halloumi oraz plasterki boczku (możesz też zrobić wersję wegetariańską bez tego składnika).


Gdy już się zarumienią, wlewasz na patelnię masę jajeczną, wszystko razem mieszasz. Doprawiasz solą i pieprzem, ale uwaga! Ser halloumi jest dość słony, dlatego trzeba uważać, by nie przesolić jajecznicy. Całość mieszasz do momentu, gdy jajka stężeją do właściwej dla jajecznicy konsystencji, następnie od razu wykładasz na talerz. Całość koniecznie posypujesz rukolą.

Pełna witamin


Dlaczego jajecznica po cypryjsku jest taka wyborna? Sekret tkwi oczywiście w serze halloumi. Ten oryginalny robiony jest tylko na Cyprze i stanowi podstawę lub dodatek do wielu tradycyjnych dań. Wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego.

Pełnię jego smakowych możliwości docenimy, gdy go usmażymy lub przygotujemy na grillu. Do tego jest bardzo zdrowy – zawiera witaminy: A, E, D, K oraz z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń.

Dlatego, gdy robisz jajecznicę po cypryjsku możesz być pewien, że zjesz nie tylko pyszny, ale też zdrowy posiłek. Smacznego!