Zbyt miękki ser, posklejana tarka i brudny blat? Nigdy więcej, poznaj ten trik!
Starty żółty ser przyda się do wszelkich zapiekanek, makaronów, pizzy, grzanek czy nawet omletów i jajecznic. Nie zawsze mamy pod ręką parmezan i czasem ekonomicznie chcemy wykorzystać ser w kawałku, który akurat mamy w lodówce. On jednak jest zbyt miękki i jedyne co osiągniemy to posklejana tarka i brudny blat. Jak zetrzeć ser żółty bez bałaganu?
Jak zetrzeć miękki ser?
Ścieranie zbyt miękkiego sera zaowocuje głównie bałaganem w kuchni i zmarnowanym produktem. Nie warto jednak kupować specjalnie twardego parmezanu, gdy chcemy po prostu zwykłego dodatku do tostów czy pizzy, a potrzebny ser mamy akurat w lodówce.Żeby zetrzeć go szybko i sprawnie wystarczy włożyć go do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie ser stwardnieje i będzie można go zetrzeć bez problemu - szybko, łatwo i bez niepotrzebnego bałaganu w kuchni
Może cię zainteresować także: Koniec z męką przy obieraniu jaj! Genialny trik sprawi, że już nigdy nie zrobisz tego inaczej