Dodaj do mleka odrobinę tej rośliny i zobacz, co się stanie. Blue majik pokochał świat!

Marta Lewandowska
Równie ważną rolę jak smak czy zapach, dla człowieka odgrywa wygląd potraw, kiedy widzimy coś nowego, co nam się podoba, od razu chcemy tego spróbować. Takie właśnie wrażenie robi na nas niebieskie mleko. Każdy użytkownik Instagrama już je widział, jednak jeśli sądzisz, że ten niezwykły napój zawdzięcza swój kolor sztucznym barwnikom, to jesteś w błędzie! Mało, że jest naturalny, to jeszcze bardzo zdrowy!
Niebieskie mleko swój kolor zawdzięcza spirulinie. Screen Instagram/Veganbanda

Skąd niebieski kolor

Specyficzny błękitny kolor niebieskie mleko zawdzięcza sproszkowanej spirulinie, czyli algom. Blue majik, bo tak nazywa się ta odmiana, swój niezwykły kolor zawdzięcza zawartej w niej fikocyjaninie, która jest bardzo silnym antyoksydantem.

Przypisuje się jej działanie regeneracyjne, antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Znajdziecie w niej witaminy z grupy B, a także liczne pierwiastki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym: cynk, miedź, mangan, żelazo czy selen, a także łatwo przyswajalne białko pochodzenia roślinnego, więc nadaje się świetnie dla wegan.


Dodatkowym atutem niebieskich alg jest to, że regulują ilość złego cholesterolu i cukru w organizmie, dzięki czemu doskonale nadają się, jako wsparcie w czasie odchudzania. Poza tym blue majik przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku, a przyjmowana regularnie podnosi odporność.

Granatowy proszek

Blue majik można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, również wysyłkowo. Za opakowanie 25 g trzeba zapłacić od 40 do 60 zł, jednak proszek, a właściwie pyłek jest bardzo lekki, więc wystarcza spokojnie na miesiąc, zwłaszcza że używa się go odrobinkę.

Niebieską (niebiesko-zieloną) spirulinę można dodać do owsianki, ciasta na naleśniki czy po prostu do szklanki mleka roślinnego. W zależności od ilości alg uzyskamy różny stopień zabarwienia.

Ważną cechą blue majik jest to, że nie ma ona tak intensywnego "rybiego" posmaku, jak jej zielony odpowiednik, w zasadzie jest on ledwie wyczuwalny, dzięki temu można ją dodać do każdego rodzaju dania czy napoju, bez ryzyka zmiany smaku. Za to z wieloma korzyściami dla zdrowia.

Co z tym zrobić

Żeby przygotować błękitny koktajl, dodaj łyżeczkę spiruiny do ulubionego mleka roślinnego i dokładnie wymieszaj. Dodając je do owsianki, razem ze świeżymi owocami uzyskamy efekt wizualny, który oczaruje nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Tylko nie zapomnij zrobić zdjęcia na Instagram! Obędzie się nawet bez filtra.