Ułatwia odchudzanie, chroni przed zawałem, wycisza. Szklanka tego mlecznego napoju to białe złoto

Agnieszka Miastowska
Właściwości odżywcze kefiru są naprawdę niedoceniane. Choć skład kefiru jest bardzo prosty, to jego działanie może pomóc na wiele dolegliwości naszego organizmu. Kefir jest świetnym probiotykiem, chroni przed zakażeniami bakteryjnymi, wspomaga odchudzanie. Pij szklankę dziennie, by cieszyć się zdrowotnymi właściwościami kefiru.
Właściwości kefiru - pij szklankę dziennie Unsplash

Kefir – właściwości

Kefir jest bardzo zdrowy i warto dokładnie poznać jego właściwości: Wspomaga oczyszczanie organizmu – z uwagi na zdolności przyspieszania perystaltyki jelit. Przyjazne bakterie mlekowe wspomagają kolonizację jelit przez te bakterie, wypierając patogenną florę.


Wzmacnia odporność – dzięki wysokiej wartości odżywczej i zawartości probiotyków kefir wspomaga pracę układu odpornościowego, dlatego też jego regularne spożycie zalecane jest przy chorobach wirusowych takich jak opryszczka, AIDS czy schorzeniach takich jak zespół przewlekłego zmęczenia.

Ułatwia zasypianie – wspomagając terapię zaburzeń snu, depresji czy łagodząc objawy zespołu nadpobudliwości u dzieci.

Zmniejsza ryzyko zawału – odnotowano korzystny wpływ tego napoju na redukcję poziomu złego cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, usprawnienie pracy wątroby, nerek i tarczycy.

Chroni i wspomaga pracę układu pokarmowego – picie kefiru zalecane jest przy wszelkich problemach żołądkowych i z trawieniem, ale także jako ochrona przed tymi dolegliwościami. Jest to naturalny probiotyk, który wspomaga pracę jelit.

Wspomaga odchudzanie – kefir nie tylko stymuluje metabolizm, lecz także wspomaga perystaltykę jelit, co wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej oraz na oczyszczenie organizmu z toksyn i innych zbędnych produktów przemiany materii.

Walczy z zakwasami – może być świetnym napojem potreningowym ze względu na wysoką zawartość węglodowodanów i wartości odżywczych.

Czy kefir jest zdrowy?

Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych.
Jest bardzo popularny na terenach Europy Wschodniej, a Polska to jego drugi największy producent na świecie.

Co ciekawe, kefir zawiera alkohol, dawkę wahającą się pomiędzy 0.08 – 2 proc. Proces fermentacji odpowiedzialny jest nie tylko za zapach kefiru, ale także za jego skład – im jest on dojrzalszy, tym mniej zawiera on laktozy – cukru mlecznego.

Kefir świetnie sprawdzi się jako samodzielny napój, dodatek do wszelkich ziemniaczanych dań, ale też zdrowy zamiennik słodzonego jogurtu w różnorakich deserach.

Ale jego właściwości smakowe to jeszcze nic. Szklanka kefiru powinna być obowiązkowym elementem naszej diety, bo jego zdrowotne właściwości po prostu się nie kończą.
Kefir jest dobrym źródłem witamin z grupy B: B1, B12 oraz kwasu foliowego, a także witaminy K i biotyny. Dostarcza także istotnych ilości wapnia i magnezu. W kefirze znajdują się aminokwasy niezbędne, m.in. tryptofan, który wpływa pozytywnie na układ nerwowy i działa wyciszająco. Dlatego włączenie do swojej diety szklanki kefiru to wielka przysługa nie tylko dla jelit, ale całego naszego organizmu.

Kefir – kalorie

Kefir jest napojem sycącym a przy tym niskokalorycznym, dlatego jego właściwości docenią osoby dbające o linię czy w trakcie odchudzania. Ile kalorii ma kefir? To zależy od konkretnego produktu, ale przyjmuje się, że szklanka kefiru (200 g) zawiera około 102 kalorii (kcal).

Kalorie w kefirze pochodzą w 28 proc. z białka, 40 proc. z węglowodanów i 32 proc. z tłuszczów. Trudno o mniejszą zawartość kalorii w produktach z kategorii nabiału, podobną liczbę kalorii ma tylko np. mleko 2 proc., mleko 0.5 proc. i zsiadłe mleko.

Kefir na noc?

Kefir jest napojem lekkim, a do jego właściwości odchudzających można dodać także te ułatwiające zasypianie. Jeśli zastanawiacie się, czy można pić kefir przed snem, odpowiedź brzmi: tak. Warto wypić szklankę kefiru 30 minut przed położeniem się spać.

Co zyskujemy? Szybszą przemianę materii podczas snu, niektórzy mówią wręcz o odchudzaniu przez sen. Wsparcie układu trawiennego, dostarczenie organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Wieczorną herbatę czy szklankę wody przed snem warto więc zamienić na szklankę kefiru.