Znamy tajemniczą recepturę na kultowe lody McFlurry. Oto jak zrobić je w domu

Magdalena Konczal
Kto z nas nie uwielbia tych rozpływających się w ustach lodów? McFlurry to prawdziwych hit w sieciach restauracji McDonald's. Kiedy zaczyna się sezon wiosenno-letni często ustawiają się do niego kolejki. Teraz możecie zrobić je we własnym domu.
Jak zrobić lody McFlurry? unsplash/ American Heritage Chocolate

McFlurry – przepis


Jeśli zrobicie wszystko według tego przepisu, będziecie mogli cieszyć podniebienie lodami, które naprawdę smakują jak McFlurry. Nie potrzeba wielu składników i dużej ilości czasu. Zresztą, przekonacie się sami.
Składniki, które będą potrzebne do McFlurry to: 2 kubeczki lodów śmietankowych i 1/4 szklanki mleka, a także dodatki: 3 ciastka oreo, jedno opakowanie małych M&M'sów, batonik z masłem orzechowym (np. Twix).

Jak zrobić lody McFlurry: krok po kroku

1. Włóż do zamrażarki miskę ceramiczną i wyciągnij po 30 minutach. W międzyczasie do zamrażarki włóż też miseczkę o pojemności mniej więcej 500 ml i batonika z masłem orzechowym, jeśli wybrałeś/łaś właśnie ten dodatek. 2. Jeśli jednak zdecydowałaś/łeś się na ciasteczka oreo czy M&M'sy, to włóż je do woreczka strunowego lub specjalnego woreczka służącego do mrożenia żywności. Zamknij go, a następnie ręką, łyżką służącą do rozcierania ciasta lub końcówką od noża pokrusz ciasteczka czy cukierki.


3. Wyciągnij miskę, która była włożona do zamrażarki jako pierwsza. Wlej do niej mleka i wrzuć lody. Całość dobrze wymieszaj, by powstała prawdziwie kremowa konsystencja.

4. Dodaj pokruszone ciasteczka oreo lub M&M'sy. Ponownie wszystko zamieszaj. Na koniec całość przerzuć do miski o pojemności około 500 ml. Możesz także włożyć zamrożony wcześniej baton z masłem orzechowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w twoim własnoręcznie przyrządzonym McFluryy znalazły się wszystkie dodatki.

Można także eksperymentować, dodając kawałki czekolady czy masło orzechowe jako polewę do lodów. Pamiętajcie, że tym razem to wy decydujecie, co znajdzie się w tych przepysznych i kultowych lodach.

Smacznego!