Rewelacyjny trik, by ziemniaki nigdy nie wykipiały. Jedna łyżka czyni cuda

Marta Lewandowska
Ile razy zdarzyło ci się szorować kuchenkę po tym, jak wykipiała woda z gotujących się ziemniaków? Nie jest to ulubione zajęcie nikogo, kto choć raz miał tę wątpliwą przyjemność, ale uwaga, jest kilka sposobów, dzięki którym już nigdy nie będziesz zmuszona tego robić!
unsplash.com

Zamiast pokrywki - łyżka

Pokrywka sprawia, że woda zagotuje się szybciej, jeśli jednak spuścisz garnek z oczu, szybko może się okazać, że do umycia masz całą kuchenkę. Kipiąca woda, jeśli nie zauważysz problemu na czas, może uszkodzić blat. Albo dostać się między szyby piekarnika.

Drewniana łyżka położona na garnku potrafi zdziałać cuda. Położona w poprzek garnka sprawi, że pęcherze gotującej się wody, będą przebijać się po zetknięciu z nią. Dzięki temu będziesz mieć dłuższą chwilę na przykręcenie palnika.

Szybka pomoc - sól

Jeśli nie położyłaś łyżki i widzisz, że poziom piany szybko się podnosi, nasyp do garnka łyżeczkę soli, nie tylko przebije bąble, ale w kilka sekund sprawi, że piana zniknie. Poza tym słona woda potrzebuje więcej czasu, żeby się zagotować, dlatego solimy dopiero wrzątek.

Masło do zimnej wody

O kipieniu warto jednak pomyśleć już na etapie wstawiania ziemniaków. Dodając łyżkę masła do wody, nim ta się zagotuje i wrzucając ziemniaki dopiero do gotującej wody, nie tylko zmniejszysz straty substancji odżywczych, ale też zapobiegniesz kipieniu. Masło możesz zastąpić łyżką oleju lub smalcu. Elekt będzie dokładnie ten sam. Woda z tłuszczem nie wykipi!