Ta zupa ze świeżych ogórków jest obłędna. Sprawdzi się nawet na przyjęcie komunijne!

Marta Lewandowska
Ta zupa sprawi, że już nigdy nie przejdziesz obojętnie obok ogórków szklarniowych. Tak, tak, zupa z ogórków świeżych, zielonych, ale nie chłodnik, tylko pyszny krem na ciepło, który zachwyca eleganckim wyglądem i delikatnym, a jednocześnie wyrafinowanym smakiem.
Zupa ze świeżego ogórka to smak wiosny! mat. prywatne

Zaskoczysz nawet teściową

Pierwsze spotkanie z tą zupą to bardzo pozytywne zaskoczenie, bo ona nie smakuje jak "surówka na ciepło". Konsystencja delikatnej chmurki, która rozpływa się w ustach, pieszcząc kubki smakowe. Delikatny orzechowy posmak, sprawia, że trudno zgadnąć, z czego została przyrządzona. Idealnie sprawdzi się na elegancki obiad, a nawet przyjęcie komunijne.

Składniki na 4 porcje:

- 3 ogórki szklarniowe
- litr bulionu[list]2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 3 małe ziemniaki
- śmietankowy kremowy serek
- świeży koperek
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie wędzony łosoś i prażone płatki migdałów

Przygotowanie:


Obierz cebulę, ziemniaki i czosnek. W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Ogórki umyj i pokrój razem ze skórką w kostkę, dodaj do garnka z cebulą, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Kiedy ogórek zacznie się rozpadać, dodaj do garnka bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw do smaku solą.


Gotuj do miękkości ziemniaków, lekko przestudź i dodaj świeży koperek. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj udekorowane kleksem serka, plasterkami ogórka, świeżym koperkiem. Do zupy fantastycznie pasuje też wędzony łosoś i prażone na suchej patelni płatki migdałów.