Tak się robi najlepsze purée ziemniaczane. Chodzi o dwa nieoczywiste składniki
W moim domu nie jadło się purée w innej odsłonie. Goście zawsze zachwycali się aksamitnym i nieoczywistym smakiem ziemniaczanego dodatku do obiadu. Właściwie określenie "dodatek" umniejsza tej formie podania ziemniaków. To purée jest tak smaczne, że można je jeść łyżkami jako danie główne.

Jak zrobić purée ziemniaczane, by było aksamitne i wyraziste jednocześnie?
Jakie ziemniaki na purée
Ważna jest odmiana ziemniaków. Nie każda smakuje tak samo, więc efekt może zależeć finalnie od tego, jakie ziemniaki wybierzecie.Na purée najlepiej nadają się ziemniaki typu C, czyli mączyste. W porządku są też ziemniaki typu B, czyli ogólnoużytkowe. Kiepskim wyborem będą ziemniaki sałatkowe, czyli typu A.
Przepis na purée ziemniaczane
Poniższy przepis zawiera proporcje na kilogram ziemniaków.Składniki:
- ziemniaki
- masło (ok. 150 g)
- kilka łyżek mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
Następnie ziemniaki należy odcedzić i odparować. Najpierw ubijamy je tłuczkiem, potem dodajemy mleko i masło. Ich ilość zależy od tego, jaką lubicie konsystencję purée. Ważne jednak, by masła było więcej niż mleka.
Ubijając dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Tak, to połączenie mleka i gałki daje ten niezwykły efekt. Podkreśla smak ziemniaków i sprawia, że purée jest aksamitne i maślane. Smacznego!
Może cię zainteresować: Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej