Sekretny przepis na ciasto na pizzę zdradził szef kuchni. Znacie recepturę "3 na 30"?

Redakcja MamaDu
Niedawno przyjaciółka zaprosiła mnie na domowej roboty pizzę. Cudownie! Chciałam pomóc, ale nie trzeba było. "To ciasto robi się samo. Dam ci przepis" - rzekła, po czym zmieszała wszystko, co stało na blacie i... wstawiła do lodówki. To była najlepsza domowa pizza, jaką jadłam.
Ciasto na pizzę na drożdżach. Przepis wg szefa kuchni fot. Unsplash
Sekretny przepis zdradził mojej przyjaciółce znajomy kucharz, który długo pracował w prawdziwej włoskiej trattorii. Recepturę nazwano roboczo "3 na 30". Dzięki temu skrótowi łatwiej go zapamiętać. Już wyjaśniam dlaczego.Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę - przepis "3na30"

Aby zrobić pizzę według przepisu znajomego kucharza, który pizzą zachwycał dziesiątki gości każdego dnia, potrzebujesz: Wszystko razem należy po prostu złączyć w misce. Można do tego użyć robota kuchennego, można to zrobić rękami. Chodzi tylko o połączenie składników.


Drożdży nie trzeba uprzednio rozpuszczać w wodzie. Można je skruszyć i wrzucić do miski.

Następnie ciasto na pizzę wkładamy do lodówki pod przykryciem. Po upływie minimum 30 minut wyjmujemy ciasto i formujemy z niego placek. Z powyższych proporcji wychodzą dwie okrągłe pizze na szerokość piekarnika. Jednak wszystko zależy od tego, jak grube ciasto lubicie.

Przyjaciółka woli cienkie. Ja też. Wyszło idealne! Pizza nie uginała się pod ciężarem składników. Była ładnie przyrumieniona od góry i sztywna, ale wciąż miękka i puszysta. Cudowna!

Od tej pory widok ciasta na pizzę na drożdżach, które wyrasta na blacie, uznacie za iście nieprofesjonalny. Ten smak was przekona.

Powodzenia!