Jego wysokość karczoch! Nie omijaj go w sklepie, mamy świetną metodę na przygotowanie
Często zachwycamy się jego urodą, jednak w sklepie omijamy, bo nie wiadomo, co z nim zrobić. Karczoch zwyczajny pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był już w XII wieku. Najczęściej zajadają się nim Włosi i Grecy, ale jest też gwiazdą na stołach w Ameryce Południowej. Jak obrać i przygotować karczocha, żeby poczuć jego fenomen?

- Karczoch jest nie tylko piękny, ale także bardzo smaczny. Zajadają się nim Włosi, Grecy i mieszkańcy Ameryki Południowej.
- Najsmaczniejszy jest ugotowany w wodzie z solą i odrobiną cukru, w towarzystwie pysznego sosu.
- Ze względu na jego niską kaloryczność i właściwości zdrowotne, powinniśmy po niego sięgać jak najczęściej.
Najsmaczniejszy na dziko
Swoim ulubionym przepisem na karczocha podzieliła się niedawno Paulina Młynarska, która przyznaje, że razem z córką zajadają się nim z przyjemnością. Składniki na dwie porcje
2 karczochy
sól
cukier
oliwa
ocet lub sok z cytryny
miód
ostra musztarda
Przygotowanie
Karczocha gotujemy 20 minut w wodzie z łyżeczką soli i szczyptą cukru. Do tego sos vinaigrette: 2 łyżki oliwy, jedna octu, może być balsamiczny lub sok z cytryny. Do tego jedna łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu lub syropu z czarnej porzeczki, to autorski dodatek dziennikarki.
Karczochy wyjmujemy delikatnie z wody łyżką cedzakową, studzimy i podajemy z porcją sosu w małej miseczce. Odrywamy od zewnątrz po listku, maczamy w sosie i zjadamy tylko miękki koniuszek. "Aż dotrzemy do serca. To najlepsza część" - pisze Paulina Młynarska.
Jak obierać karczocha
Karczocha przed gotowaniem pozbawiamy części listków. Około jedna trzecia od podstawy. Chwytamy i odginamy, same pękają, choć są bardzo twarde. Skracamy też łodygę. Włosi nie wyrzucają jej, ścinają zewnętrzną zieloną warstwę i gotują razem z pąkiem. Pokrojona w kostkę ląduje w risotto.
Te bardziej dojrzałe pąki (intensywnie fioletowe), można przekroić wzdłuż i przed gotowaniem wyjąć puszek kwiatowy, to zalążki płatków, które są niejadalne.
Warzywo czy kwiat
Właściwie to jedno i drugie, bo karczoch jest bliskim kuzynem ostu. Jeśli po przyniesieniu do domu zanurzysz jego łodygę w zimnej wodzie i pozostawisz na słonecznym parapecie w wazonie, kwiat się rozwinie i twoim oczom ukażą się delikatne fioletowe płatki, dokładnie takie, jak na oście.Szeroko stosuje się w je w produkcji leków, na obniżenie poziomu cholesterolu, ekstrakt z liści karczocha ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. W roślinie nie brak witaminy C, sodu, potasu i fosforu. Karczoch jest wykorzystywany również do produkcji leków na łuszczycę i łojotok.
Karczocha znajdziesz też w składzie wielu kosmetyków, zwłaszcza tych do cery trądzikowej. Wykorzystuje się go ze względu na działanie antybakteryjne.
Może cię zainteresować także: Nie wyrzucaj starych ziemniaków, są idealne na kluski. Najlepsze przecieraki jak u babci