Wielkanocny baranek z ciasta piaskowego. Oto tradycyjny i najlepszy przepis, zawsze się udaje!

Sandra Skorupa
Baranek to główny symbol Wielkanocny. Jednym z tradycyjnych sposobów na wykorzystanie wizerunku tego zwierzęcia jest wypiek baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego. Przepis i wykonanie są proste, trzeba tylko kupić foremkę.
Przepis na baranka wielkanocnego jest bardzo prosty 123RF


Baranek wielkanocny - przepis


Wykorzystanie przepisu na wielkanocnego baranka z foremki to świetny sposób na udekorowanie świątecznego stołu, ozdobienie koszyka wielkanocnego czy po prostu przyjemne spędzenie wolnego czasu z dziećmi. Przepis na baranka z foremki jest bardzo prosty.

Baranek wielkanocny - składniki


Składniki na ciasto piaskowe:



Jak zrobić baranka wielkanocnego z foremki


Ciasto piaskowe na baranka wielkanocnego jest łatwe do zrobienia. Oto krok po kroku, jak je przygotować. Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru oraz masłem i solą. Do masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie ubić białka na sztywną pianą z pozostałą drugą połową cukru. Masę z żółtek i białek należy powoli połączyć, delikatnie mieszając, dodając aromat waniliowy.
Przepis na baranka wielkanocnego - ciasto piaskoweFot. Jakub Orzechowski / Agencja Gazeta
Na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą foremkę należy przelać ciasto na wielkanocnego baranka. Formę piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągnąć branka wielkanocnego z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Do udekorowania sprawdzą się także gotowe bądź własnoręcznie wykonane polewy, a także lukier.

Co symbolizuje baranek wielkanocny?


W tradycji chrześcijańskiej baranek uosabia Jezusa – jego mękę, śmierć i zmartwychwstanie. Symbolizuje odkupienie grzechów i przezwyciężenie zła oraz czystość i niewinność. W polskim koszyku wielkanocnym baranek pojawił się w XVII wieku. Był wykonywany z trwałych materiałów albo jak obecnie - z ciasta, cukru czy marcepanu.