Ten owoc to prawdziwy król cytrusów i bomba odpornościowa. Zimą kupisz go w każdym markecie

Agnieszka Miastowska
Pomelo możemy znaleźć już w każdym markecie, a zima to szczególny czas, żeby docenić jego właściwości. Pomelo to owoc naj — największy ze wszystkich cytrusów, według wielu najsmaczniejszy i ma największą zawartość witaminy C wśród cytrusowej konkurencji. To prawdziwa bomba odpornościowa — oto dlaczego warto jeść pomelo.
Dlaczego warto jeść pomelo zimą? Poznaj właściwości pomelo Instagram / @ferraronierica

Pomelo - król cytrusów

Pomelo faktycznie możemy nazwać królem cytrusów. Pod względem zawartości witaminy C pomelo nie ustępuje nawet powszechnie uważanej za najbogatsze źródło witaminy C cytrynie (ok. 53 mg/100 g). Ma też więcej witaminy C niż pomarańcza i grejpfrut. Jest także znacznie słodszy od tego ostatniego, a poza tym jest największy.


Jak podaje Poradnik Zdrowie, pomelo waży średnio 600-700 g, co oznacza, że już 1/6 tego pysznego owocu pokrywa niemalże 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C (tj. ok. 70 mg).

Pomelo: właściwości i składniki odżywcze

Pomelo ma także więcej potasu niż pomidory, a pierwiastek ten jest odpowiedzialny za regulację pracy serca i ciśnienia krwi. Dlatego owoc ten powinien być stałym elementem diety osób zmagających się z nadciśnieniem.


Pomelo jest także bogatym źródłem pektyny, która spowalnia tempo odkładania się tłuszczu w tętnicach, a witamina C w nim zawarta zwiększa elastyczność naczyń. Warto więc zrobić coś dla swojego serca i regularnie jeść pomelo. Co więcej, pomelo ma niski indeks glikemiczny, więc jest owocem bezpiecznym dla osób z cukrzycą. Ten największy cytrus polecany jest także kobietom w ciąży, bo zawarta w nim witamina C i potas uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają wahaniom ciśnienia krwi.

Dzięki niskiej zawartości cukru oraz szybkiego uczucia sytości po zjedzeniu, pomelo może być świetnym elementem diety odchudzającej. Pomelo to więc nie tylko bomba odpornościowa, ale w ogóle zdrowotna. Jak więc go przechowywać, by nie zmarnować jego witaminowych właściwości?

Jak przechowywać pomelo?

Pomelo możemy przechowywać w lodówce nawet 4 miesiące, więc jeśli znajdziesz dobre egzemplarze, to możesz kupić je na zapas. Wybieraj te ciężkie, bo mają one dużą zawartość soku w miąższu.