Włóż to na 12 godzin do pudełka z pomidorami. Ten trik naszych babć daje niesamowity efekt

Redakcja MamaDu
Pomidory są najlepsze, gdy mają dużo miąższu, intensywny czerwony kolor i są soczyste. Jednak kupując całe opakowanie, nie zawsze można kupić doskonale smakujące warzywa. Zdarza się nawet, że przez nieuwagę do domu przyniesiemy niedojrzałe pomidory. Jednak babcie miały swój sposób, by poprawić ich walory estetyczne, a przede wszystkim smakowe — wystarczy włożyć jedną rzecz do pudełka.
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów www.reshot.com

Domowy sposób na niedojrzałe pomidory

Pomidory to bardzo wartościowe produkty. Zawierają witaminę C, która wzmacnia odporność, a także A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry. Niezwykle ważny w pomidorach jest likopen — silny antyutleniacz o właściwościach neutralizujących wolne rodniki czy opóźniających procesy starzenia.


To dowody, że pomidory warte są uwzględnienia w codziennej diecie. By za każdym razem jeść je z przyjemnością, nawet wtedy, gdy kupi się niedojrzałe pomidory, które mają mdły smak, wystarczy zastosować 12-godzinny trik babć.


Do papierowego pudełka z pomidorami należy włożyć świeże jabłko. W ciągu 12 godzin warzywa dojrzeją, a odpowiedzialny za to będzie etylen. Substancja ta przyspieszy dojrzewanie pomidorów, a dzięki temu staną się smaczniejsze, miększe i bardziej czerwone.