Większość z nas popełnia błąd przy mrożeniu fasolki. Jest tylko jedna poprawna metoda

Babcia Aniela
Lato to czas, kiedy robimy zapasy. Nie tylko w słoikach, ale i w zamrażarce. Fasola to królowa wakacyjnych obiadów, ale jej smakiem możemy cieszyć się cały rok. Oto sposób na mrożenie fasolki szparagowej, dzięki któremu będzie jędrna i pełna smaku.
Jak mrozić fasolkę szparagową? fot. Unsplash
Fasolka szparagowa, obok kalafiora i bobu to warzywo, które najlepiej smakuje ugotowane i podane z masłem i solą. Tym niezwykłym smakiem możemy cieszyć się również poza krótkim sezonem, gdy fasolkę można kupić świeżą. Oto sposób na mrożenie fasolki szparagowej,

Błąd, który najczęściej popełniamy to mrożenie ugotowanej fasolki szparagowej lub w surowej postaci. Ani jeden, ani drugi sposób nie jest poprawny.

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Po pierwsze, do zamrażarki wkładamy fasolę blanszowaną. To oznacza, że oczyszczone warzywo wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej wody i gotujemy, a następnie wyciągamy fasolę i natychmiast wkładamy ją pod strumień zimnej wody.


Strączki można też wrzucić do miski z zimną wodą. Chodzi o to, by szybko zatrzymać proces obróbki termicznej.

Fasolę zostawiamy do wyschnięcia. Nigdy nie mrozimy mokrych lub wilgotnych warzyw!

Mrożenie fasoli: przechowywanie

Zblanszowaną i suchą fasolkę rozkładamy w zamrażarce luzem na macie silikonowej lub folii. Zostawiamy na godzinę.

Tak przemrożoną fasolę pakujemy. Sprawdzą się torebki do mrożenia żywności lub specjalne pojemniki. Zapakowaną fasolkę wkładamy do zamrażarki. Gotowe.

Uwaga! Przemrożenie to bardzo ważny element mrożenia fasoli. Dzięki temu fasolka się nie poskleja w bryły.