Jak zamrozić kurki? Większość z nas robi to źle i później narzeka na ich smak
Do wprowadzenia kurek do swojego menu nie trzeba nikogo przekonywać. Te żółte grzyby są doskonałe w zupach i sosach. Świetnie komponują się z rybami, mięsem, ale także plackami ziemniaczanymi czy ciastem pierogowym. Jedynym problemem jest to, że możemy cieszyć się nimi tylko kilka miesięcy w roku. Jest na to sposób — wystarczy kurki zamrozić. Musisz znać jednak kilka trików, by kurki po rozmrożeniu nie były gorzkie i gumowate. Sprawdź, co zrobić, by za kilka miesięcy cieszyć się pysznymi grzybami w ulubionych daniach.
Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie?
Pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić, żeby zamrozić kurki, jest ich dokładne umycie. Jak to zrobić? Przede wszystkim do mrożenia wybierz grzyby w najlepszym stanie. Nieuszkodzone, niepokruszone, z całym kapeluszem, bez plamek.
Brudnych kurek nie moczymy w wodzie, najlepiej wyczyścić je szczoteczką lub pędzlem, ewentualnie szybko oczyścić pod bieżącą wodą. Jaki jest sekret zamrażania, by kurki nie stały się gorzkie? Obróbka termiczna. Możemy to zrobić na 4 sposoby.
1. Blanszowanie przed mrożeniem
Blanszowanie to po prostu sparzenie, wystarczy na krótko zanurzyć grzyby w osolonym wrzątku. Na 1 kg kurek należy zagotować 3 l wody z 1 łyżeczką soli. Dzięki soli kurki zachowają swoją jędrność.
Grzyby należy wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty, następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby przerwać gotowanie w ich wnętrzu i osuszyć. Tak przygotowane kurki po rozmrożeniu najlepiej smażyć i dusić, aby wydobyć z nich całą głębię smaku.
2. Gotowanie przed mrożeniem
Dobrym sposobem na obróbkę termiczną kurek jest także ugotowanie ich na parze. Po zagotowaniu wody należy kurki umieścić w koszyku i przykryć pokrywką i parować przez 8-10 minut. Kurki przygotowane przed mrożeniem w ten sposób najlepiej sprawdzą się do sosów, zup i zapiekanek.
3. Smażenie bez tłuszczu przed mrożeniem
Jeśli mamy patelnię pokrytą nieprzywierającą powłoką możemy usmażyć na niej kurki bez dodatku tłuszczu. Należy rozgrzać patelnię, dodać grzyby i podgrzewać tak długo, aż puszczą sok, a następnie ponownie go wchłoną. Zazwyczaj trwa to około 8-10 minut. Po rozmrożeniu grzybów warto użyć do jajecznicy, zapiekanek czy placków.
4. Smażenie na tłuszczu przed mrożeniem
To także bardzo prosty sposób na takie przygotowanie kurek, że po rozmrożeniu i podgrzaniu możemy od razu cieszyć się smakiem tych grzybów. Wystarczy nastawić patelnię na średni ogień i usmażyć kurki na oleju roślinnym lub maśle klarowanym.
Kurki smażymy około 10 minut. Możemy dodać do nich także posiekaną w kostkę cebulę, czosnek lub przyprawy. Po rozmrożeniu i ponownym zagotowaniu można wykorzystać je jako samodzielną potrawę.
Jak zamrozić kurki?
Obgotowane lub obsmażone grzyby przez zamrożeniem należy dobrze wystudzić. Kurki najlepiej podzielić na porcje. Grzyby możemy zamrażać w woreczkach lub specjalnych pojemnikach. Muszą być szczelnie zamknięte, najlepiej bez powietrza, które wpływa na końcową jakość. Tak zamrożone kurki będą pyszne i jędrne.
Więcej o najczęstszych błędach podczas mrożenia żywności można przeczytać pod tym linkiem.
Może cię zainteresować także: Większość z nas popełnia błąd przy mrożeniu truskawek. Jest tylko jedna poprawna metoda!