Jak wyprowadzić z kuchni "białą truciznę" i wciąż czuć jej słodycz? Ten zamiennik cukru to skarb!

Sandra Skorupa
Niemal codziennie, gdy gotujemy lub przyrządzamy posiłek, dodajemy cukier. Uwielbiamy słodkie potrawy, a w przypadku dań wytrawnych cukier potrafi podrasować trochę smak. Nawet jeśli nie słodzimy kawy i nie jemy słodyczy, trudno wyprowadzić z kuchni "białą truciznę". Jest jednak zamiennik, który wam w tym pomoże.
Inulina - zamiennik cukru na odchudzanie z cykorii needpix.com

Inulina — właściwości cukru na odchudzanie

O zamiennikach cukru i słodzikach powiedziano już wiele i co jakiś czas powstają badania wyjaśniające, które substancje szkodzą, a które nie. Mniej oczywistym zamiennikiem cukru niż aspartam, stewia, bądź ksylitol jest inulina. Poza tym, że dodaje ona potrawie słodkości (jednak nie tak silnej, jak cukier), to jest jednocześnie dobrym składnikiem zagęszczającym i sklejającym.

W porównaniu do cukru, który w 100 g ma 386 kalorii, inulina w 100 g ma ok. 150 kcal. Jednak niska kaloryczność to nie jej jedyna zaleta. Nie jest ona trawiona przez ludzki organizm, dlatego pełni funkcję błonnika pokarmowego.


Dzięki temu potrawy nią przyprawione mogą sprawiać większe poczucie sytości, mimo przyswojenia mniejszej porcji jedzenia. Taka funkcja zapewnia również spowolnienie wchłaniania cukru do krwi z pożywienia i obniża indeks glikemiczny dań.

Pozytywny wpływ inuliny na zdrowie

Co więcej, badania dowodzą, że inulina ma istotnie pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Po suplementacji inuliny zauważa się również zwiększenie ilości pożytecznych bakterii, które uczestniczą w procesie trawienia. To ma znaczenie w kwestii hamowania rozwoju chorób czy zapobiegania nowotworowi jelit. Inulina również ze względu na pozytywny wpływ na regulację gospodarki węglowodanowej będzie pomocna w walce z nadwagą i otyłością.

Jak wykorzystać inulinę?

Inulinę można wykorzystać w wyrobie domowych słodkich oraz słonych wypieków. Szczególnie sprawdzi się, jako zdrowy zamiennik cukru w ulubionych domowych ciastach czy bułkach naszych dzieci.

Wykorzystując ten wielocukier w kuchni, można przyrządzać także inne niskokaloryczne i pozbawione cukru desery i łakocie dla dzieci m.in. lody domowej roboty, kisiele, budynie czy galaretki.

To także doskonała alternatywa dla tych, którzy próbują się odchudzać, gdyż zastosowanie inuliny pomaga przyzwyczaić się do mniej słodkiego jedzenia i uwolnić od cukru.