Odchudzasz się? Oto twoi sojusznicy! 6 przepisów na napoje, które pomogą zrzucić dodatkowe kilogramy
Jeśli staracie się schudnąć i potrzebujecie czegoś, co wam w tym pomoże lub po prostu chcecie dodać sobie energii, poznajcie te przepisy. Niektóre z tych mikstur okrzyknięto prawdziwymi spalaczami tłuszczu!
1. Woda z kurkumą
Kurkuma wspomaga odporność, zapobiega cukrzycy czy artretyzmowi. Ponadto pomaga w odchudzaniu i oczyszcza organizm, a także zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.Wśród licznych właściwości tej przyprawy znalazło się także łagodzenie bólu menstruacyjnego. Napój z kurkumą będzie więc odpowiedni dla każdego, komu brakuje energii.
Wykonanie jest bardzo proste. Wyciskamy w wyciskarce sok z imbiru, mięty, cytryny i kurkumy. Następnie całość przelewamy do półlitrowej butelki.
Dodajemy pozostałe składniki: szczyptę pieprzu i soli, opcjonalnie goździki. Na koniec dodajemy tyle wody, by butelka była wypełniona.
Dziennikarka portalu Pop Sugar, Gina Florio piła przez tydzień kurkumik, a swoje doświadczenia opisała w artykule. Efektu były nie do przecenienia! Jeśli trenujecie, bardzo wam się to przyda.
2. Sassy water
Sassy water to numer jeden z napojów sprzyjających odchudzaniu. Słynie z tego, że ma się po jego regularnym piciu szczuplejszą sylwetkę. Napój na bazie ogórka, mięty, imbiru i cytryny nie tylko przynosi fenomenalne efekty, ale także smakuje (i wygląda!) rewelacyjnie.Pomaga także zmniejszyć uczucie głodu. Dokładny przepis znajdziecie w naszym artykule "Pogromca 'oponek' i 'boczków', którego pokochały kobiety na całym świecie. Znacie Sassy water?".
3. Swizzy (Switchel)
Znali go już nasi przodkowie, jednak dopiero jakiś czas temu zyskał swoją nazwę. Wszystko to dzięki temu, że stał się popularny wśród gwiazd Hollywood. Nazywano go "napojem piękności" lub punchem. Jest bardzo prosty w przyrządzeniu, wystarczy mieć tylko pięć składników.Oczywiście swizzy wpływa pozytywnie na naszą przemianę materii – wspomaga odchudzanie. Oprócz tego obniża także poziom cukru we krwi, podnosi odporność i działa bardzo dobrze na infekcje sezonowe. Wszystko to za sprawą imbiru!
4. Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy – niepozorny produkt, który wiele osób ma w swoim domu. Wśród jego licznych pozytywnych właściwości, takich jak działanie antybakteryjne i antyseptyczne czy leczenie chorób układu krążenia znalazła się także redukcja tkanki tłuszczowej.Można go kupić w każdym sklepie, ale więcej korzyści przyniesie nam przyrządzenie go samodzielnie. Nie jest to trudne, choć wymaga cierpliwości. Będziemy za to mieć pewność, że w napoju nie ma sztucznych substancji.
Potrzebny nam będzie kilogram jabłek, 1 litr letniej wody i około 5 łyżek cukru (w zależności od tego, czy jabłka są słodkie, czy kwaśne, można dodać lub odjąć odrobinę cukru). Zaczynamy od umycia i pokrojenia jabłek na drobne części.
Zostawiamy gniazdka, usuwamy jedynie ogonki i ewentualnie popsute części. Następnie wrzucamy jabłka do słoja i zalewamy go posłodzoną wcześniej wodą. Przykrywamy całość gazą i odstawiamy w suche i ciemne miejsce.
Ważne jest to, by wszystkie jabłka były dokładnie przykryte wodą. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni. Skąd będziemy mieć pewność, że ocet jest już gotowy? Mikstura powinna przestać się pienić. Gotowy napój można przelać do mniejszych butelek.
5. Sok z dyni
Część z nas nie wie, jak wiele korzyści może nam przynieść jedzenie dyni. Może ono zapobiegać nowotworom, chorobom serca czy nadciśnieniu. Dzięki dużej ilości błonnika dynia będzie sprzyjała szczupłej sylwetce. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że dużo więcej błonnika jest w dyni ugotowanej, niż w surowej.6. Sok z marchwi
Niby nic nowego, sok z marchwi zna każdy z nas. Jednak nie każdy wie, jak korzystnie może on wpłynąć na nasz organizm. Sok z marchwi jest źródłem beta-karotenu, rodzaju witaminy A, która odpowiada za wolniejsze starzenie się skóry.
Ponadto korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Marchew zawiera także witaminę C, która pomaga regenerować skórę po licznych urazach. Przyspiesza także metabolizm, co sprawia, że dużo łatwiej o szybsze odchudzanie. Warzywo to jest bowiem niskokaloryczne i zawiera dużą ilość błonnika. Oprócz tego zwiększa wydzielanie żółci, co przyczynia się do szybszego rozkładania tłuszczu.
Potrzebny nam będzie kilogram marchewek i sokowirówka. Na początku dokładnie myjemy warzywa, obieramy je, a później wrzucamy do sokowirówki. I gotowe! Możemy także urozmaicić prosty przepis i dodać do niego inne ulubione warzywa lub owoce. Sok marchewkowy bardzo dobrze smakuje z jabłkiem.
Może cię zainteresować także: Zmieszaj miód z solą i zobacz, co się stanie. Już nigdy w upały nie sięgniesz po nic innego