Wierzono, że może ochronić ludzi przed śmiercią. Zastąp ziemniaki tym specjałem, a poczujesz różnicę
Schabowy, ziemniaki i surówka – to standardowy obiad każdego Polaka. Choć nie jest on przesadnie zdrowy, to z pewnością jest smaczny. Istnieje sposób, by zachować smak, a jeden z elementów tego dania zamienić na zdrowszy. Zrezygnuj z ziemniaków, a zamiast tego podaj to mniej znane warzywo.

Topinambur daje życiodajną energię
Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Nazywany jest też karczochem jerozolimskim lub ziemną gruszką.Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej. Przez Indian używana była jako pożywienie, ale nie tylko. Mieszkańcy Ameryki wierzyli, że topinambur jest źródłem życiodajnej energii, która może uchronić ich od śmierci.
Słonecznik bulwiasty na naszych terenach pojawił się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi – właśnie on przywiózł to niezwykłe warzywo do Europy. W Polsce było popularne przez długi czas, aż do XX wieku, kiedy to… zostało zastąpione łatwiejszymi w uprawie ziemniakami.
Ze względu na ogrom właściwości, które ma słonecznik bulwiasty, można zaliczyć do produktów nazywanych "superfoods".
Pozytywne właściwości słonecznika bulwiastego
Niezwykle cenną właściwością, która ma topinambur jest inulina, którą określa się mianem prebiotyku, a więc substancji pobudzających prawidłowy rozwój flory jelitowej.Jedzenie topinamburu sprawia więc, że dobroczynne bakterie mogą się rozwijać, a niepożądane – są usuwane z organizmu. Jeśli borykasz się z biegunką lub stanem zapalnym w jelitach, topinambur może okazać się lekarstwem.
Oprócz tego słonecznik bulwiasty zawiera cenne minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez czy fosfor i wiele innych. To także bomba witaminowa: zawiera witaminy C, B6, A, E i K.
Jak gotować topinambur?
Topinambur przyrządza się podobnie jak ziemniaki. Można więc go piec, gotować na parze czy w wodzie. Najwięcej cenny właściwości znajduje się pod skórką tego warzywa, warto jest więc jej nie obierać.
Trzeba za to dobrze ją wyczyścić przed przyrządzaniem. Jeśli jednak zdecydujemy się na obranie skórki, bulwy należy zanurzyć na kilka minut w occie lub w soku z cytryny, ponieważ bardzo szybko ciemnieją. Ze słonecznika bulwiastego można robić potrawy takie same jak z ziemniaków: frytki, puree. Na pewno sprawdzi się także jako dodatek do zapiekanek czy zup.
Jest wiele powodów, dla których powinniśmy wrócić do XIX-wiecznej tradycji i znów zacząć ze smakiem jeść topinamburem, tak jak dziś zajadamy się ziemniakami. Od dziś kolegą schabowego i surówki staje się słonecznik bulwiasty.
Źródla: poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.plMoże cię zainteresować także: Wrzucasz ziemniaki do wrzątku czy do zimnej wody? Od tego zależy czy zachowają wartości odżywcze