Większość z nas rozmraża mięso w ten sposób. To może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia

Magdalena Konczal
Mrożenie mięsa jest doskonałym pomysłem, gdy kupiliśmy go więcej. To prosty sposób, by utrzymać ten produkt w świeżości. Musimy jednak pamiętać o tym, żeby rozmrażać mięso w prawidłowy sposób. W innym wypadku możemy narazić się na choroby. Jak więc powinniśmy rozmrażać mięso?
Jak poprawnie rozmrozić mięso fot. Unsplash
Większość osób wyjmuje mięso z zamrażarki i pozostawia na blacie kuchennym. Inni – chcąc, by produkt się szybciej rozmroził, wkładają go do miski z wodą. Niektórzy rozmrażają mięso w mikrofali. Wszystkie te sposoby nie są w zupełności dobre. Co powinniśmy zmienić w swoich nawykach?

1. Nie wkładajmy mięsa do ciepłej wody


Jeśli chcemy przyspieszyć proces rozmrażania mięsa, możemy włożyć je do miski z wodą. Musimy jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

Woda w misce nie powinna być ciepła. Mięso musi być szczelnie zamknięte w foliowym woreczku. Wodę należy zmieniać co 30 minut, żeby nie była zbyt ciepła.


2. Nie wykładajmy mięsa na blat, włóżmy je do lodówki


Rozmrażające się mięso nie powinno znajdować się w temperaturze pokojowej. Właśnie dlatego nie powinniśmy zostawiać go na blacie kuchennym.

Mogą wówczas zacząć rozwijać się na nim kolonie bakterii. Jeśli chcemy prawidłowo rozmrozić mięso, powinniśmy po wyjęciu z zamrażarki włożyć je do lodówki.

Stanowisko Amerykańskiej agencji rządowej USDA jest w tej kwestii jednoznaczne: "Łatwo psujące się mięso nigdy nie powinno być wystawiane na blat, wkładane do odmrożenia do gorącej wody i trzymane w temperaturze pokojowej przez ponad 2 godziny".

Oczywiście, jeśli zdecydujemy się na włożenie mięsa do lodówki, musimy pamiętać, o tym, że taki proces będzie trwał dłużej (około 1-2 dni), ale nie wpłynie negatywnie na jakość mięsa.

Pamiętajmy też o tym, by położyć rozmrażające się mięso jak najniższej w lodówce. Najwyższa półka ma też najwyższą temperaturę, co – jak już wiemy – nie jest dobre dla rozmrażającego się mięsa.

3. Jeśli w mikrofalówce, to tylko z funkcją "defrost"


Jeśli włożylibyśmy mięso do mikrofalówki i podgrzewalibyśmy je w standardowy sposób, mogłyby się na nim zacząć rozwijać bakterie, tak jak w przypadku produktu pozostawionego na blacie. Właśnie dlatego odpowiednim rozwiązaniem może okazać się funkcja "defrost", która jest w większości mikrofali.

Jeśli kupujemy mięso z supermarketu, które jest zapakowane w plastikowy pojemnik, musimy pamiętać, żeby usunąć piankową tackę, która znajduje się pod nim. Dobrze jest zapoznać się z funkcją "defrost" w naszej mikrofali. Często jest opcja, by zaznaczyć, jaki produkt chcemy rozmrozić.

4. Pamiętajmy, by umyć ręce

Jest to zalecenie, które powinniśmy stosować do wszystkich czynności, które wykonujemy w kuchni. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele bakterii znajduje się na naszych rękach.

- Najwięcej potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów znaleziono w domach. Na blatach kuchennych można było spotkać drobnoustroje flory kałowej. Piloty do telewizorów były siedliskiem bakterii środowiskowych oraz pochodzących ze skóry rąk i flory kałowej. Na wielu powierzchniach wykrywane były bakterie Gramujemne (E.coli., Klebsiella spp., Enterobacter spp., Acinetobacter spp. i inne) oraz grzyby pleśniowe – wynika z raportu marki Dettol i Centrum Zdrowia Dziecka "Higiena rąk i otoczenia Polaków".

Pamiętajmy więc o tym, by dbać o higienę rąk, przed dotykiem żywności. Zwłaszcza jeśli wróciliśmy z miejsc publicznych.

5. Nie zamrażaj ponownie mięsa

Tę zasadę większość z nas zna, ale warto o niej mówić, ponieważ jest bardzo ważna. Nie zamrażajmy ponownie raz rozmrożonego mięsa. Ponowne zamrożenie może i odmrożenie mięsa może powodować zatrucie, na przykład salmonellą. Oczywiście ta zasada dotyczy wszystkich produktów. O tym też powinniśmy pamiętać, na przykład gdyrozmrażamy chleb.

Możemy jednak przygotować potrawę z raz rozmrożonego mięsa i wówczas – już ugotowane czy upieczone wcześniej mięso – zamrozić ponownie.

Może cię zainteresować także: Mięso w diecie dziecka – dlaczego jest ważne?


Źródła: dietetycy.org.pl, miesnypunktwidzenia.pl