Pizza bez drożdży w 15 minut? Proszę bardzo, potrzebujesz tylko patelni. Ten przepis to hit!
Tak, jest chrupiąca. Tak, jest cienka. Tak, smakuje jak pizza. I to jaka! Poznajcie prosty i szybki przepis na pizzę bez czekania aż ciasto wyrośnie, a piekarnik się nagrzeje.
Pizza na patelni bez drożdży: przepis
Sos bazowy pozostaje bez zmian, więc sami zdecydujcie, co smakuje wam najbardziej. Czy będzie to sos na bazie koncentratu pomidorowego z oliwą i ziołami? A może sos ze świeżych pomidorów? To zależy od was. Prawda jest taka, że zwykły keczup też się sprawdzi...
Składniki na ciasto na pizzę na patelni bez drożdży:
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- oliwa (2-3 łyżki)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: zioła i sól
Jak przygotować pizzę na patelni bez drożdży?
Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać, a następnie przełożyć na blat i zagnieść. Z takich proporcji wyjdą 2, lub 3 placki. Zależy też, jak dużą mamy patelnię.
Ciasto należy podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować do takiej wielkości, by jeden zajął całą patelnię. Rozwałkowane ciasto układamy na patelni wcześniej posmarowanej oliwą i rozgrzanej patelni.
Smażymy 2-3 minuty aż ciasto się zarumieni i przewracamy. Wówczas smarujemy podpieczoną stronę pizzy sosem, następnie układamy wybrane dodatki (sprawdzą się wędliny, sery, ananas, a niekoniecznie np. surowa cebula).
Tak przygotowaną pizzę przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się roztopi. Voila! Pizza bez drożdży prosto z patelni gotowa! Smacznego!