
Reklama.
Brukselka to źródło witamin (m.in. C, E, A, K), minerałów (np. żelazo, cynk, magnez, wapń, potas), ale też błonnika, który świetnie wpływa na układ pokarmowy: przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom, dodatkowo wykazuje działanie oczyszczające.
Nie jest kaloryczna, ale za to bardzo sycąca, dlatego poleca się ją osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Problem jest jeden – jak przekonać się do jedzenia brukselki, gdy nie zasmakowała nam ona za pierwszym razem? Przede wszystkim warto ją poprawnie ugotować.Jeśli gotujesz surową brukselkę, do wody, poza solą, dodaj cukru, a samą brukselkę odpowiednio przygotuj. Należy ją ponacinać u nasady. Na głębokość kilku milimetrów zrób nożem "krzyżyki".
Brukselkę gotujemy ok. 5 minut od ponownego zagotowania się wody. Nigdy pod przykryciem!
Brukselka: przepis na pyszną brukselkę z piekarnika
Brukselkę (przepis na ½ kg) pokrój na połówki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Powinno być na tyle duże, by główki nie stykały się ze sobą, wtedy na pewno upieką się równomiernie.Teraz zrób sos: wymieszaj 40 g sosu sojowego, 60 g syropu klonowego i 18 g oliwy z oliwek. Dodaj sos do brukselki, dokładnie wymieszaj. Włącz piekarnik (nagrzej go do 200 stopni z termoobiegiem) i piecz ok. 20 min. Wyjmij i gotowe.
To nowa jakość tego warzywa. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Nie tylko gotowany i z masłem. 5 (i więcej!) przepisów na obłędne dania z bobu
Źródło: ekogram.pl