Wrzucasz ziemniaki do wrzątku czy do zimnej wody? Od tego zależy, czy zachowają wartości odżywcze

Iza Orlicz
Obierasz ziemniaki, zalewasz je zimną wodą i dopiero zaczynasz gotować? To nie do końca dobra metoda, choć robi tak większość z nas. Oto jak powinno się gotować ziemniaki, by zachowały wartości odżywcze.
Ziemniaki są źródłem wielu cennych witamin i minerałów unsplash.com


Jak gotować ziemniaki? Trzeba pamiętać o jednej ważnej zasadzie, wtedy nie stracą swoich wartości odżywczych. A są naprawdę zdrowe, bo zawierają witaminy (m.in.: B1, B5, B6, PP, C, E, A, K) oraz minerały, w tym duże ilości potasu oraz fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń.

Jak gotować ziemniaki - jedna ważna zasada


Same w sobie ziemniaki nie są zbyt kaloryczne – jeden średniej wielkości ugotowany ziemniak ma ok. 50-60 kcal, ale prawda jest taka, że jemy je zazwyczaj w towarzystwie mięsa czy sosów, co dodaje całej potrawie kaloryczności.


Jak więc gotować ziemniaki? By nie traciły swoich cennych wartości odżywczych, obrane ziemniaki należy wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody lub solić je na początku gotowania, by zmniejszyć utratę soli mineralnych, które naturalnie w nich występują.

Powinny gotować się na średnim ogniu, bo wtedy zawarta w nich skrobia gotuje się równomiernie. Nie obieraj też ziemniaków wcześniej i nie trzymaj ich zbyt długo w zimnej wodzie – maksymalnie 15 minut, bo po tym czasie zaczynają tracić swoje wartości odżywcze.

Woda po gotowaniu ziemniaków - wykorzystaj ją w ten sposób


Warto też wykorzystać wodę, która została po gotowaniu obranych ziemniaków. Nie wylewaj jej, ale spożytkuj ją np. jako bazę do zupy czy sosów. Ma ona wiele cennych właściwości, bo gdy ziemniaki gotują się, część witamin i minerałów "oddają” wodzie.

Po wystudzeniu możesz również ją wypić, zwłaszcza gdy zmagasz się z kamicą nerkową, bo wspomaga leczenie tego schorzenia, oczywiście jeśli nie jest zbyt mocno osolona. Wystudzoną wodę po gotowaniu ziemniaków możesz też wykorzystać do… podlewania domowych kwiatów. Dzięki zawartości minerałów jest świetnym nawozem dla roślin.

Źródło: "Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", Joanna Jakubiuk