Back to the 90's! Oto przepis na kultowe lody z waszego dzieciństwa

Magdalena Konczal
Obok gum Turbo, cukierków pudrowych czy lodów-murzynków, były hitem. Jeśli urodziliście się pod koniec lat 80. albo na początku 90. z pewnością je pamiętacie. Chodzi o bardzo popularne wówczas lody truskawkowe w wafelku. Chcielibyście znów poczuć smak dzieciństwa? Jeśli tak, to czytajcie dalej.
Przepisy na lody z dzieciństwa /Yotube "Sylwetka od kuchni"
Pamiętacie tę małą dziewczynkę w niebieskiej sukience, która w sierpniowe popołudnie błagała mamę o kupienie jej loda, chociażby tego najtańszego? A może tego chłopca, proszącego tatę o dwa złote, by choć przez chwilę mógł poczuć ten smak?

Wasze dzieciństwo też tak wyglądało? Możecie wrócić wspomnieniami do tego czasu, mocując się z najtrudniejszym zadaniem: jak ugryźć wafelek, jednocześnie nie dotykając zębami loda?

Lody truskawkowe


Dziecko – nawet to dwudziestokilkuletnie – chcąc wykonać lody powinno przygotować:
- 500 ml mleka (2 szklanki) lub 1 szklanka mleka i jedna słodkiej śmietanki
- 2 wafle tortowe
- 8 tabletek słodzika lub cukier puder, ok. 100 g
- 500 g truskawek


Jak wykonać lody?
Dziecko, które ma zamiar rozkoszować się smakiem lodów, musi wlać do miski mleko, a następnie dodać truskawki i rozpuszczony słodzik. Całość blenduje.

Na spodzie formy dziecko kładzie wafel, po czym wylewa przygotowaną mieszankę truskawkową, którą ostatecznie wkłada do zamrażarki.

Po 4 godzinach wyjmuje i rozprowadza 10 ml mleka na górną część truskawkowej, zamrożonej masy. Na koniec dziecko przykrywa całość waflem i wkłada do zamrażarki na 10 minut. Po wyjęciu kroi jeden wielki lód na mniejsze, prostokątne kawałki i… już może cieszyć się smakiem dzieciństwa!

Lody waniliowe


Dziecko, które chce posmakować lodów waniliowych musi przygotować:
- 200 g skondensowanego mleka słodkiego
- 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 2 wafle tortowe

Jak wykonać?
Dziecko powinno zacząć od wlania schłodzonej śmietanki do miski i ubicia jej. Gdy śmietanka będzie wystarczająco gęsta, musi dodać powoli skondensowane mleko. Trzeba pamiętać, żeby całość ciągle mieszać przy niskiej prędkości.

Dziecko rozkłada wafel na dole blaszki, a następnie wylewa śmietankową masę i rozprowadza ją. Przykrywa drugim waflem. Całość wkłada do zamrażarki na 4 godziny. Po upływie czasu wyjmuje i tnie na mniejsze kawałki. Lody są gotowe!

Smacznego dzieciaki!
Źródło: czu.pl