Co oznacza plamka na żółtku i nierówna skorupka? Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże

Agnieszka Miastowska
W dzisiejszych czasach jesteśmy przyzwyczajeni do idealnie wyglądających produktów. Błyszczących jabłek bez żadnej dziurki, idealnie czerwonych pomidorów, pulchnego chleba. Jednak świadomość konsumentów względem tych produktów rośnie i wiemy, że wygląd nie zawsze przekłada się na wartość produktu. Co jednak z jajkami, które mają podwójne lub ciemne żółtka albo podejrzanie wyglądające plamki? Sprawdź, czy są to defekty, przez które powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia.
Sprawdź jakie cechy jajka sygnalizują, że nie nadaje się do zjedzenia. Wartości odżywcze jaj. 123rf.com

Wykonaj test pływających jajek

Na pewno rozbijając jajko, często masz wątpliwości, czy nie jest ono zepsute. Dlatego przeczytaj mały poradnik na temat tego, jak rozpoznać zepsute jajko, a jakimi "defektami" się nie przejmować.

Jak sprawdzić, czy jajko nadaje się do zjedzenia jeszcze przed jego rozbiciem? Umieść surowe jajka w skorupkach w misce z zimną wodą i obserwuj.

Jajka opadają na dno i leżą na bokach — są bardzo świeże, idealne do smażenia w formie jajecznicy czy jajek sadzonych.

Jajka, które "stoją" na dnie miski — są trochę starsze, ale nadal nadają się do zjedzenia. Najlepiej wykorzystać je do ugotowania na twardo.


Jajka unoszą się na wodzie — to sygnał alarmowy, że jajka zdecydowanie nie nadają się do jedzenia. Pamiętaj, że nawet jeśli rozbijesz niezdatne do zjedzenia jajko, poznasz to po charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu.

Czy coś powinno cię niepokoić w wyglądzie jajek

Smuga krwi na żółtku — wiele osób myśli, że to znak, że jajko jest zapłodnione. Nic bardziej mylnego. To po prostu kropla, która pojawia się w jajku, gdy to uwalnia się z kurzego jajnika.

Nie brzmi to zbyt apetycznie, ale nie jest to nic szkodliwego. Możesz jajko zjeść w takiej formie lub pozbyć się nieestetycznej plamki.

Brunatna lub czerwona plamka na białku
— to również kawałek kurzej tkanki, który jednak nie ma nic wspólnego z małym kurczakiem. Nie jest to również wada, która dyskwalifikuje jajko do spożycia.

Podwójne żółtko — zdarza się dość rzadko, ale możesz trafić na takie jajko. Czy to mutacja genetyczna? Nie, to po prostu znak, że jajko pochodzi od kury w konkretnym wieku — albo bardzo młodej, albo zdecydowanie starszej. Jeśli chcesz mieć szansę na znalezienie takiego jajka, szukaj wśród największych.

Ciemny kolor żółtka — to znak tego, czym odżywiała się kura. Kolor zależy od zawartości karotenoidów w kurzej diecie. Okazuje się, że ciemnożółte jaja są bardziej odżywcze niż jajka tradycyjne, z mniejszym cholesterolem i większą ilością kwasów omega-3 i beta-karotenów.

Dziwna skorupka — żaden kolor skorupki nie oznacza, że jajko jest niezdatne do spożycia. Barwa zależy po prostu od rasy kury. Nierównej skorupki raczej już w sklepowych jajkach nie zobaczymy, bo są poddawane szczegółowej selekcji. Jeśli jednak gdzieś ci się takie trafi, bez obaw możesz je zjeść.

Pamiętaj także, by właściwie przechowywać jajka.
Źródło: Huffpost.comMercola