Dla przyjemności i... zdrowia. Oto dlaczego warto powoli ssać czekoladę

Sandra Skorupa
Wiele osób lecząc przeziębienie, zaczyna od różnego rodzaju domowych kuracji. Często chorzy samodzielnie przygotowują syropy i wywary, by pozbyć się wirusa i używają do tego najczęściej miodu, imbiru czy cytryny. Od teraz do tego zestawu można dołączyć czekoladę, która pomoże zwalczyć kaszel. To dobra informacja dla rodziców, bo dzieci nie zawsze chętnie piją syropy.
Czekolada na kaszel lepsza niż syrop - nowe właściwości dla zdrowia Unsplash / @charissek
Zbawienna rola kakao w czekoladzie
Brytyjscy naukowcy już kilka razy przeprowadzali badania nad rolą czekolady w leczeniu przeziębienia, a szczególnie dróg oddechowych. Jak podaje Daily Mail, te przypuszczenia potwierdził uznany profesor Alyn Morice z Uniwersytetu w Hull i założyciel Międzynarodowego Towarzystwa Badań nad Kaszlem.

W swojej opinii powołuje się na jedne z największych tego typu badań (ROCOCO) przeprowadzonych w Europie. W trakcie eksperymentu pierwszej grupie pacjentów podano tradycyjny syrop na kaszel tzw. linctus, a drugiej grupie lek na bazie czekolady. Wyniki pokazały, że u osób z drugiej grupy po 2 dniach objawy znacznie ustąpiły.


Poza tym brytyjscy naukowcy już wcześniej wykazali, że teobromina – organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów purynowych (naturalnie występujący w kakao) skuteczniej tłumi odruch kaszlu, niż kodeina (związek alkaloidów, umieszczany w lekach).

Czekolada czekoladzie nierówna
Oczywiście w leczeniu kaszlu produktami na bazie kakao, nie chodzi o to, by litrami pić gorącą czekoladę i zajadać się batonikami oraz czekoladowymi tabliczkami z karmelem czy masą owocową. Tego typu produkty to po prostu łakocie, w których więcej jest cukru i konserwantów niż prozdrowotnego kakao.

Aby poczuć korzystne właściwości z jedzenia czekolady, należy spożywać ją w odpowiednich ilościach (nie więcej niż 20 g/dobę) i jak wskazuje profesor Alyn Morice, powinno się robić to w odpowiedni sposób — wolno ssąc kostkę. Poza tym główną różnicą wśród czekolad jest zawarta w nich ilość kakao. Sięgać należy po produkty zawierające co najmniej 70 proc. tego składnika. Najlepsza dla zdrowia będzie oczywiście ta zawierająca 99 proc.

Korzystne właściwości kakao
Gorzką czekoladę składającą się w głównej mierze z kakao warto włączyć do diety w czasie przeziębienia, ale również w wyczerpującym okresie jesienno-zimowym. Ze względu na korzystne właściwości kakao warto czarną czekoladą zastąpić słodycze. Chociażby z powodu sporych ilości żelaza, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek czy magnezu, który ma duże znaczenie przy poczuci zmęczenia.

Kluczową rolę odgrywa wspomniana już wcześniej teobromina, która dodatkowo stymuluje układ nerwowy oraz flawonoidy hamujące proces utleniania złego cholesterolu. Poza tym po zjedzeniu gorzkiej czekolady zdecydowanie można odczuć poprawę samopoczucia, za którą odpowiada fenylotylamina, która po przeniknięciu z krwi do mózgu zwiększa uwalnianie β-endorfiny i dopaminy. Te związki z kolei odpowiadają za poczucie przyjemności i zwiększenie energii i motywacji do działania.


W celu leczenia przeziębienia i zwalczania towarzyszących mu objawów należy skonsultować się z lekarzem i zastosować się do jego zaleceń. Trzeba zaznaczyć, że czekolada nie jest lekiem, a ma jedynie korzystne dla zdrowia właściwości.
Źródło:
daylymail.co.uk
doktormagda.pl