5 zachwycających zastosowań skórki z mandarynki! Już nigdy ich nie wyrzucisz

Babcia Aniela
Oczekiwanie na święta Bożego Narodzenia od lat kojarzą się z zapachem mandarynek i pomarańczy. Pachnące i pyszne owoce są teraz najtańsze i warto z tego skorzystać. Skórki mandarynek można sprytnie użyć, przygotowując dom na Święta. Ale nie tylko.
Skórki z mandarynki mają masę pożytecznych zastosowań fot. Unsplash
Zastosowań skórki z mandarynki jest bardzo wiele. Oto 5, które sprawdzają się zawsze, również w sytuacjach, które wydają się naprawdę kryzysowe...

1. Mandarynki do czyszczenia
Mandarynki mają piękny bardzo intensywny zapach. W dodatku ich skórki mają silnie antybakteryjne właściwości. To połączenie sprawia, że kiedy dodamy je do octu, uzyskamy naturalny, ekologiczny, przyjemnie pachnący i bardzo skuteczny środek do czyszczenia. Sprawdzi się zwłaszcza w kuchni na trudne do usunięcia zacieki z tłuszczu oraz osad po kawie i herbacie.

Do octu można dodawać też skórki z innych cytrusów. Mikstura jest najskuteczniejsza po kilku dniach.


2. Mandarynki do ciasta
Nie tylko skórka cytryny czy pomarańczy nadaje się do aromatyzowania ciast i deserów. Zetrzyj skórki z mandarynki i zmieszaj z cukrem pudrem. To idealna posypka na domowej roboty piernik lub sernik świąteczny!

3. Mandarynki na mrówki
Wystarczy rozłożyć skórki w miejscach, w których mrówki dostają się do waszej kuchni. Niestety trzeba pilnować, by skórka była zawsze świeża – wtedy jej zapach jest najbardziej intensywny.

4. Mandarynki na... kota
Jeśli twój ukochany zwierzak robi siku tam, gdzie nie powinien, wypróbuj trik z mandarynkową skórką. Jej silny aromat odstrasza koty. To wybawienie, jeśli wasz mruczek myli kuwetę z kwiatami doniczkowymi. Wówczas na ziemię wysypujemy obierki i po sprawie.

5. Mandarynki na świąteczny klimat
Skórka z mandarynki, może być też pomarańczowa, goździki, cynamon, może być wanilia. Wszystko zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Dolewamy łyżkę octu. Podgrzanie tej mieszanki sprawi, że znikną przykre zapachy, a dom wypełni się aromatem Świąt. Idealnie sprawdza się po smażeniu karpi w Wigilię.