Codziennie przez tydzień piła wodę z kurkumą. Tego efektu potrzebuje każdy zmęczony mieszczuch

Ewa Bukowiecka-Janik
Co się stanie, gdy wymieszasz wodę kokosową z kurkumą, pieprzem i cytryną? Powstanie napój, który może pozbawić cię twoich codziennych męczących dolegliwości!
Codziennie pij wodę z kurkumą. Efekty cię zaskoczą! fot. pixabay
W sieci nie brakuje przepisów na różne mieszanki, które mają nam dodać energii i poprawić stan zdrowia. Każda z nich ma swoje zalety: sok z selera pozytywnie wpływa na kondycję skóry, woda z imbirem i miodem poprawia odporność, a sassy water rozprawia się z dodatkowymi kilogramami.

Na co pomaga woda z kurkumą? Sprawdziła to dziennikarka portalu Pop Sugar Gina Florio. Przez tydzień piła wspomnianą miksturę, a swoje doświadczenia opisała w artykule.

Jak działa woda z kurkumą?
Przede wszystkim, podobno trudno ją przełknąć. "Drink" z cytryną, pieprzem i kokosowym posmakiem wody wymaga przegryzki.


Działanie magicznego "shota" odczuwalne jest po dwóch, trzech dnia. Gina zaczęła częściej korzystać z toalety – nawet 3 razy dziennie. Ponadto już w połowie eksperymentu poczuła, że jest lżejsza, bardziej energiczna w ciągu dnia, a rano bardziej wyspana i rześka.

Co więcej, jej ciało szybko regenerowało się po dużym wysiłku na siłowni. Ból mięśni ustępował niedługo po treningu. Przez cały czas cieszyła się też świetnym, stabilnym nastrojem.

Gina przekonała się jednak, że nie warto pić napoju z kurkumy na czczo ani na noc. Można to przypłacić silnym bólem brzucha.

Kurkuma – właściwości
W wielu kulturach kurkuma traktowana jest jak lek, nie jak przyprawa. Już w starożytności odkryto, że "szafran indyjski" jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Używano go do łagodzenia dolegliwości i stanów chorobowych, takich jak: żółtaczka, bóle menstruacyjne, krew w moczu, krwotoki, bóle zębów, siniaki, bóle w klatce piersiowej, wzdęcia i kolki
Kurkuma to źródło żelaza, wapnia, białka, miedzi, magnezu, błonnika pokarmowego, niacyny, cynku i witamin K, E i C.

Doceniono ją w medycynie chińskiej i indyjskiej. Dziś wiadomo, że kurkuma, a konkretnie zawarta w niej kurkumina, posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, anty-rakotwórcze, anty-mutagenne i przeciwgrzybicze. Jej wszechstronne zastosowanie powoduje, że kiedy wprowadzamy ją do diety, rozwiązujemy sporo problemów, niekiedy nawet tych nieuświadomionych – już ponad 7 tysięcy (!) badań naukowych potwierdziło jej lecznicze właściwości.

Kurkuma na depresję, pamięć i lepsze samopoczucie
W jednym z badań przeprowadzonych w Los Angeles wykazano, że codzienne spożywanie kurkumy poprawia pamięć aż o 28 proc.! Jednocześnie kurkuma okazała się naturalnym i łagodnym antydepresantem. Po tych badaniach kurkumę uznano za potencjalny naturalny środek zapobiegający demencji i chorobie Alzheimera.

Ponadto kurkuma chroni wątrobę oraz serce – jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca, w tym zawału oraz obniża poziom "złego" cholesterolu. Wpływa na gojenie się ran, łagodzi objawy egzemy, trądziku i łuszczycy. Leczniczo wpływa na układ trawienny – usprawnia jego pracę i reguluje wagę ciała, przez co jest bezcenna w odchudzaniu.

Naukowcy niezwykle cenią kurkumę za jej udowodnione działanie antyrakowe – obniża ona ryzyko zachorowania na raka i wpływa na zahamowanie rozwoju komórek rakowych, szczególnie raka piersi, jelita grubego, prostaty, płuc czy białaczki u dzieci.

Na co dzień pozwala pozbyć się wzdęć i cieszyć się dobrą energią. Na zdrowie!
Źródło: dobrewiadomości.net.pl