Pili jedną szklankę mleka dziennie. Efekty? Dla lekarzy to zaskoczenie

Redakcja MamaDu
Przez ostatnie lata wierzyliśmy, że mleko dorosłym ludziom szkodzi. Tymczasem udowodniono jedynie, że owszem, szkodzi, ale tylko jeśli cierpimy na nietolerancję laktozy, a tę możemy sobie "wyhodować", spożywając za mało nabiału.
Szklanka mleka do śniadania może zapobiec otyłości i cukrzycy. pixabay
Do trawienia laktozy potrzebna jest laktaza, enzym, który nasz żołądek produkuje w ilościach proporcjonalnych do potrzeb. Jeśli nie jemy laktozy w ogóle, możemy nabyć jej nietolerancję, ponieważ żołądek "oduczy się" produkcji laktazy. Tak w dużym uproszczeniu.

Nietolerancja może pojawić się u nas w każdym wieku, więc z "byciem dorosłym" nie ma nic wspólnego. Za to picie mleka owszem – okazuje się, że mleko może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 i otyłości. Jak to możliwe?

Szklanka mleka obniża poziom cukru we krwi, a białko w nim zawarte uwalnia hormony, które spowalniają trawienie. To z kolei zatrzymuje na dłużej po śniadaniu efekt sytości, przez co zjadamy mniej. Profesor Douglas Goff z Uniwersytetu w Guelph w Ontario stwierdził: "To badanie potwierdza, jak duże znaczenie ma picie mleka w czasie śniadania. Spowalnia ono trawienie węglowodanów i pomaga w utrzymaniu niższego poziomu cukru we krwi".


Według kanadyjskich naukowców to ważne odkrycie, ponieważ cukrzyca i otyłość u dzieci i dorosłych to dwie plagi.

Powyższe wnioski wyciągnięto z badań przeprowadzonych na 32 osobach. Codziennie wypijali szklankę mleka wysokobiałkowego, mleko o normalnym poziomie białka lub wodę o białym zabarwieniu, czyli poddawani byli testowi placebo. Do tego serwowano im płatki zbożowe.

W ciągu dnia badano uczestnikom cukier. Eksperyment pokazał, że im więcej jest białka w mleku, tym bardziej obniża ono poziom cukru we krwi. Serwatka wywołuje efekt sytości, a kazeina go przedłuża. Co ciekawe, wysokobiałkowe mleko wypite do śniadania ma wpływ na poziom cukru jeszcze po lunchu – skutecznie go obniża.

Wniosek ten może pomóc w komponowaniu diety dla cukrzyków oraz w profilaktyce otyłości. Według naukowców może być dobrym nawykiem każdego, kto nie ma problemów z trawieniem laktozy, a jednocześnie powinien zadbać o swój "cukier".
Źródło: dailymail.co.uk