Dlaczego nie powinno się usuwać szypułek z truskawek? Nadal zbyt mało osób o tym wie

Redakcja MamaDu
Jakiś czas temu oglądałam film, na którym znana blogerka kulinarna przygotowuje warzywno-owocowy koktajl i wrzuca do blendera truskawki z szypułkami. Wyjaśniła, że zielone listki truskawek są niedoceniane, bo niewiele osób wie, że można je jeść. Dodała również, że to oszczędność czasu i świetny trick dla leniwych.
Czy można jeść szypułki truskawek? unsplash.com


Większość z nas przed zjedzeniem truskawek usuwa z nich szypułki. Robimy to z przyzwyczajenia, ale również z niewiedzy: często nie mamy świadomości, że zielone części truskawek są tak samo jadalne, jak czerwone.

Szypułki truskawek - właściwości zdrowotne


Zielone szypułki, podobnie jak czerwone części truskawki, są źródłem witaminy C, wapnia i żelaza. Wspomagają pracę układu trawiennego i zawierają składniki łagodzące ból brzucha.


Szypułki są również źródłem chlorofilu – związku, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, spowalnia starzenie się organizmu, chroni przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników i reguluje poziom cukru we krwi. Do tego pozytywnie wpływa na stan skóry i poprawia jej koloryt.

Szypułki truskawek - jak je przygotować do jedzenia


Gdy następnym razem sięgniecie po truskawki, dokładnie je umyjcie pod bieżącą wodą (możecie również skorzystać z metody mycia owoców w sodzie i occie jabłkowym) i, zamiast odcinać szypułki, zjedzcie je w całości.

Jeśli nie możecie się przekonać do zjadania truskawek z szypułkami, wrzućcie je do miski lub kielicha blendera i przygotujcie koktajl. W takiej formie nawet nie zauważycie ekstra dawki chlorofilu!
Źródło: Spoon University, ABCzdrowie