W Polsce święta takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc wiążą się z różnymi regionalnymi tradycjami i potrawami. Jest tego sporo: np. niektórzy, zamiast żurku czy białego barszczu, podczas wielkanocnego śniadania jedzą czerwony barszcz z kiełbasą i jajkiem. Znasz inne regionalne dania wielkanocne? Sprawdź się w naszym quizie!
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc mają w Polsce wiele tradycji, które pielęgnujemy od wieków. Są zwyczaje wielkanocne, których kultywowanie można obserwować w całej Polsce, jak np. polewanie wodą w śmigus-dyngus. Są też zwyczaje, które obchodzi się bardziej lokalnie, np. na Śląsku w Niedzielę Palmową domownicy muszą połknąć po jednej kulce bazi z wielkanocnej palmy.
Regionalne mogą być nie tylko zwyczaje, ale również potrawy. Część z wielkanocnych specjałów je się bowiem w całej Polsce (np. sałatkę jarzynową czy faszerowane jajka), ale są też dania, które jada się tylko w niektórych województwach lub jeszcze mniejszych obszarach.
Czy słyszałaś o wielkanocnym chlebiczku albo chrzanówce lanckorońskiej? Wiesz, co oprócz rodzynek, niektórzy dodają do wielkanocnej babki? W jakim regionie przygotowuje się wielkanocną paschę? Spróbuj sił w naszym wielkanocnym quizie. Powodzenia!