logo
Na wielkanocnym stole podaje się różne potrawy, zależnie od regionu Polski. fot. Andry_S/Pixabay
Reklama.

Regionalna Wielkanoc

Zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc mają w Polsce wiele tradycji, które pielęgnujemy od wieków. Są zwyczaje wielkanocne, których kultywowanie można obserwować w całej Polsce, jak np. polewanie wodą w śmigus-dyngus. Są też zwyczaje, które obchodzi się bardziej lokalnie, np. na Śląsku w Niedzielę Palmową domownicy muszą połknąć po jednej kulce bazi z wielkanocnej palmy.

Regionalne mogą być nie tylko zwyczaje, ale również potrawy. Część z wielkanocnych specjałów je się bowiem w całej Polsce (np. sałatkę jarzynową czy faszerowane jajka), ale są też dania, które jada się tylko w niektórych województwach lub jeszcze mniejszych obszarach.

Czy słyszałaś o wielkanocnym chlebiczku albo chrzanówce lanckorońskiej? Wiesz, co oprócz rodzynek, niektórzy dodają do wielkanocnej babki? W jakim regionie przygotowuje się wielkanocną paschę? Spróbuj sił w naszym wielkanocnym quizie. Powodzenia!

Quiz

1 / 15 W jakich regionach Polski na wielkanocnym śniadaniu je się czerwony barszcz?

Czytaj także: