Przedstawiciele Krajowej Rady Regionalnych Izb Obrachunkowych zaprezentowali w Sejmie raport, z którego jasno wynika, że rodzice uczniów często przepłacają za posiłki swoich pociech. Placówki sprytnie wykorzystują lukę w prawie. Jest jednak prosty pomysł, jak to zmienić.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Przedstawiciele Krajowej Rady Regionalnych Izb Obrachunkowych (KRRIO) przygotowali raport dotyczący kosztów ciepłych posiłków w szkołach i przedszkolach.
Autorzy raportu zaproponowali w Sejmie również nowelizację ustawy Prawo oświatowe.
Zdaniem autorów raportu wystarczy drobna zmiana, by rodzice nie musieli przepłacać za posiłki.
Krajowa Rada Regionalnych Izb Obrachunkowych zaprezentowała jakiś czas temu na posiedzeniu Komisji ds. Kontroli Państwowej wyniki przeprowadzonej kontroli. W sumie sprawdzono 88 placówek oświatowych (szkoła i przedszkola). Nieprawidłowości w przeznaczeniu opłat za żywienie dzieci stwierdzono aż w 22 z 67, które prowadziły własną kuchnię. Kontrola wykazała, że środki były przeznaczane na inne cele niż te dopuszczone w ustawie, w tym, w jednym przypadku, nawet na zakup mebli.
Okazuje się, że placówki szkolne często wykorzystują lukę w prawie i nie stosują postanowień art. 106 ust. 4 ustawy Prawo oświatowe. Przepis ten brzmi:
"Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki".
Zdaniem przedstawicieli KRRIO, tak skonstruowany przepis jasno mówi, że rodzice powinni płacić jedynie za produkty żywnościowe. Tymczasem w przypadku szkół, które nie mają własnej kuchni i zamawiają usługę cateringu, rodziców często obciąża się także kosztami dowozu.
Przedstawiciele KRRIO zaproponowali doprecyzowanie ustawy. Ich zdaniem wystarczy wprost zaznaczyć, że rodzice mogą ponosić wyłącznie koszty produktów żywnościowych.