O szkodliwości cukru napisano już całe tomy, a badań na ten temat powstało bez liku. Ludzkość wie już dobrze o tym, że cukier – krótko mówiąc – szkodzi. Ale, jako że słodki smak jest naszym ulubionym, wciąż sięgamy po produkty spożywcze i napoje, które słodzone są przeróżnymi słodzikami. Są one jednak nie mniej szkodliwe dla zdrowia.
Reklama.
Reklama.
Aspartam działa toksycznie na układ nerwowy. Myszy, które poddano działaniu tej substancji, miały zaburzenia lękowe.
Szkodliwe działanie aspartamu widoczne było także u następnych pokoleń myszy.
Możesz wyeliminować z diety zarówno cukier, jak i sztuczne słodziki. Sięgnij po ksylitol, stewię lub daktyle.
Cukier powoduje otyłość, cukrzycę, miażdżycę, prowadzi do wielu chorób przewlekłych, zawału, udaru, a nawet nowotworów. Wiadomo o tym nie od dziś i bardziej świadome osoby rezygnują z tego dodatku w swojej diecie. Dietetycy zachęcają, by nie dawać go dzieciom, a przynajmniej w znacznym stopniu ograniczyć. To z kolei spowodowało, że sklepowe półki wręcz uginają się od produktów pozbawionych cukru, a za to... wzbogaconych w wiele różnych sztucznych słodzików.
Aspartam na celowniku badaczy
Słodziki, choć niskokaloryczne, wcale nie są zdrowsze. I nie chodzi tylko o negatywny wpływ, jaki wywierają na nasze ciało. W najnowszym badaniu, opublikowanym w "Proceedings of the National Academy of Sciences", naukowcy z Washington University School of Medicine Mallinckrodt Institute of Radiology i Department of Neurology, St. Louis wystawili myszy na działanie aspartamu.
Po spożyciu aspartam jest rozkładany na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol, a każda z tych substancji może mieć silny wpływ na układ nerwowy. Eksperci odkryli znaczącą zmianę w części mózgu związanej z lękiem, w ciele migdałowatym. Do podajnika wody myszom dodano aspartam w dawce równoważnej 15 procentom zalecanej przez Food and Drug Administration (FDA) maksymalnej dziennej dawki dla ludzi. Spożywana przez gryzonie ilość aspartamu odpowiadała więc 6-8 puszkom słodkiego napoju. To oczywiście bardzo dużo, ale niektórzy ludzie są niestety w stanie tyle wypić.
Słodzik wywołuje zachowania lękowe, także w następnym pokoleniu
Podczas testów naukowcy zaobserwowali u myszy silny niepokój, który ustępował później po podaniu diazepamu, leku uspokajającego. Co najciekawsze – zachowania lękowe występowały także w dwóch kolejnych pokoleniach danych osobników. "To badanie pokazuje, że musimy spojrzeć wstecz na czynniki środowiskowe, ponieważ to, co widzimy dzisiaj, może być skutkiem tego, co wydarzyło się dwa pokolenia temu, a może nawet dłużej", piszą w badaniu naukowcy. A zatem dieta osób starających się o dziecko może mieć kolosalny wpływ na ich kondycję psychofizyczną.
Wybierz zdrowy zamiennik cukru
Pamiętajmy, że na rynku są szeroko dostępne zdrowe zamienniki cukru. Ciasta i ciasteczka można upiec z wykorzystaniem ksylitolu, erytrytolu czy maltitolu, do rozważenia jest także stewia i lukrecja, choć ich smak jest nieco kontrowersyjny – jednak to rzecz gustu. Słodycze można przyrządzić także, doprawiając je dojrzałym bananem lub daktylami. Jest wiele możliwości, naprawdę nie trzeba sięgać ani po cukier, ani po sztuczne słodziki.