mamDu_avatar

Dajesz dziecku produkty "0 cukru"? To się może źle skończyć

Marta Uler

17 grudnia 2022, 10:03 · 2 minuty czytania
O szkodliwości cukru napisano już całe tomy, a badań na ten temat powstało bez liku. Ludzkość wie już dobrze o tym, że cukier – krótko mówiąc – szkodzi. Ale, jako że słodki smak jest naszym ulubionym, wciąż sięgamy po produkty spożywcze i napoje, które słodzone są przeróżnymi słodzikami. Są one jednak nie mniej szkodliwe dla zdrowia.


Dajesz dziecku produkty "0 cukru"? To się może źle skończyć

Marta Uler
17 grudnia 2022, 10:03 • 1 minuta czytania
O szkodliwości cukru napisano już całe tomy, a badań na ten temat powstało bez liku. Ludzkość wie już dobrze o tym, że cukier – krótko mówiąc – szkodzi. Ale, jako że słodki smak jest naszym ulubionym, wciąż sięgamy po produkty spożywcze i napoje, które słodzone są przeróżnymi słodzikami. Są one jednak nie mniej szkodliwe dla zdrowia.
Napoje z aspartamem mogą powodować u dzieci zachowania lękowe. Fot. Cottonbro Studio/Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej
  • Aspartam działa toksycznie na układ nerwowy. Myszy, które poddano działaniu tej substancji, miały zaburzenia lękowe.
  • Szkodliwe działanie aspartamu widoczne było także u następnych pokoleń myszy.
  • Możesz wyeliminować z diety zarówno cukier, jak i sztuczne słodziki. Sięgnij po ksylitol, stewię lub daktyle.

Cukier powoduje otyłość, cukrzycę, miażdżycę, prowadzi do wielu chorób przewlekłych, zawału, udaru, a nawet nowotworów. Wiadomo o tym nie od dziś i bardziej świadome osoby rezygnują z tego dodatku w swojej diecie. Dietetycy zachęcają, by nie dawać go dzieciom, a przynajmniej w znacznym stopniu ograniczyć. To z kolei spowodowało, że sklepowe półki wręcz uginają się od produktów pozbawionych cukru, a za to... wzbogaconych w wiele różnych sztucznych słodzików. 

Aspartam na celowniku badaczy

Słodziki, choć niskokaloryczne, wcale nie są zdrowsze. I nie chodzi tylko o negatywny wpływ, jaki wywierają na nasze ciało. W najnowszym badaniu, opublikowanym w "Proceedings of the National Academy of Sciences", naukowcy z Washington University School of Medicine Mallinckrodt Institute of Radiology i Department of Neurology, St. Louis wystawili myszy na działanie aspartamu. 

Po spożyciu aspartam jest rozkładany na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol, a każda z tych substancji może mieć silny wpływ na układ nerwowy. Eksperci odkryli znaczącą zmianę w części mózgu związanej z lękiem, w ciele migdałowatym. Do podajnika wody myszom dodano aspartam w dawce równoważnej 15 procentom zalecanej przez Food and Drug Administration (FDA) maksymalnej dziennej dawki dla ludzi. Spożywana przez gryzonie ilość aspartamu odpowiadała więc 6-8 puszkom słodkiego napoju. To oczywiście bardzo dużo, ale niektórzy ludzie są niestety w stanie tyle wypić.

Słodzik wywołuje zachowania lękowe, także w następnym pokoleniu

Podczas testów naukowcy zaobserwowali u myszy silny niepokój, który ustępował później po podaniu diazepamu, leku uspokajającego. Co najciekawsze – zachowania lękowe występowały także w dwóch kolejnych pokoleniach danych osobników. "To badanie pokazuje, że musimy spojrzeć wstecz na czynniki środowiskowe, ponieważ to, co widzimy dzisiaj, może być skutkiem tego, co wydarzyło się dwa pokolenia temu, a może nawet dłużej", piszą w badaniu naukowcy. A zatem dieta osób starających się o dziecko może mieć kolosalny wpływ na ich kondycję psychofizyczną.

Wybierz zdrowy zamiennik cukru

Pamiętajmy, że na rynku są szeroko dostępne zdrowe zamienniki cukru. Ciasta i ciasteczka można upiec z wykorzystaniem ksylitolu, erytrytolu czy maltitolu, do rozważenia jest także stewia i lukrecja, choć ich smak jest nieco kontrowersyjny – jednak to rzecz gustu. Słodycze można przyrządzić także, doprawiając je dojrzałym bananem lub daktylami. Jest wiele możliwości, naprawdę nie trzeba sięgać ani po cukier, ani po sztuczne słodziki.

Czytaj także: https://mamadu.pl/134669,czy-ksylitol-moze-zastapic-cukier-w-diecie-dziecka