Kipiące mleko albo woda z gotujących ziemniaków mogą skutecznie zepsuć humor. Przede wszystkim dlatego, że potem czeka nas czyszczenie całej płyty kuchenki, ale w przypadku mleka - problemem jest również nieprzyjemny zapach spalenizny. Pewien tata pokazał sprytny trik, który na kipiący płyn zadziała nawet w ostatniej chwili - wystarczy kilka kostek lodu.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Kipiące mleko czy woda mogą narobić w kuchni bałaganu, jeśli w porę nie zareagujemy i nie wyłączymy ognia pod garnkiem.
Istnieje jednak sprytny trik, dzięki któremu nawet w ostatnich sekundach uda się uniknąć kipienia płynu.
Wystarczy, że do garnka z gotującą wodą lub mlekiem szybko wrzucisz kilka kostek lodu. Obniżą one temperaturę gotowania, dzięki czemu mleko albo woda nie wykipią.
Kipiące mleko i woda zawsze brudzą kuchenkę
Kipiące mleko albo woda, w której się gotuje ryż, makaron lub ziemniaki potrafią zdenerwować. Nie dość, że kipiąca woda albo mleko brudzą całą płytę i palnik, to w przypadku mleka dochodzi jeszcze niezbyt przyjemny zapach. Najczęściej też podgrzewane płyny zaczynają kipieć właśnie wtedy, gdy na dosłownie kilka sekund odwrócimy wzrok od garnka. Czy da się uniknąć wykipienia wody z ryżem (lub makaronem czy ziemniakami) albo gotującego mleka? Pewnie, istnieje wiele sposobów, dotychczas stosowałam z powodzeniem ten z drewnianą łyżką.
Prosta metoda na kipienie – wystarczy trochę lodu
Pewien tata udostępnił jednak trik, który jest równie prosty i wygodny, a do tego nie wymaga posiadania w kuchni dodatkowych sprzętów. Ta metoda jest banalnie prosta – wystarczy mieć w zamrażarce kilka kostek lodu, dzięki którym zniwelujemy płyn kipiący z garnka.
Cały patent polega na tym, że w momencie, w którym kipi mleko lub woda, wrzucamy do garnka 2-3 kostki lodu, które obniżą temperaturę płynu. W tym momencie warto też zmniejszyć ogień, którym podgrzewamy posiłek. Kiedy temperatura płynu spadnie, nie będzie on już się pienić i próbować wydostać z garnka, więc automatycznie unikniemy też wykipienia mleka lub wody na kuchnię. To świetna metoda, by zadziałać w ostatniej chwili, gdy nie udało nam się przypilnować wody lub mleka i całość zaczęła już kipieć.