Drewniana łyżka położona na garnku potrafi zdziałać cuda. Położona w poprzek garnka sprawi, że pęcherze gotującej się wody, będą przebijać się po zetknięciu z nią. Dzięki temu będziesz mieć dłuższą chwilę na przykręcenie palnika.
Szybka pomoc - sól
Jeśli nie położyłaś łyżki i widzisz, że poziom piany szybko się podnosi, nasyp do garnka
łyżeczkę soli, nie tylko przebije bąble, ale w kilka sekund sprawi, że piana zniknie. Poza tym słona woda potrzebuje więcej czasu, żeby się zagotować, dlatego solimy dopiero wrzątek.
Masło do zimnej wody
O kipieniu warto jednak pomyśleć już na etapie wstawiania ziemniaków. Dodając
łyżkę masła do wody, nim ta się zagotuje i wrzucając ziemniaki dopiero do gotującej wody, nie tylko zmniejszysz straty
substancji odżywczych, ale też zapobiegniesz kipieniu. Masło możesz zastąpić łyżką oleju lub smalcu. Elekt będzie dokładnie ten sam. Woda z tłuszczem nie wykipi!