Co zrobić, by gotująca się potrawa nie wykipiała?
Co zrobić, by gotująca się potrawa nie wykipiała? 123rf.com
Reklama.
Nasze mamy czy babcie stosowały jeden prosty trik – by potrawa nie wykipiała kładły na wierzchu, w poprzek garnka drewnianą łyżkę. Okazuje się, że ta metoda jest całkiem skuteczna, ale nie zawsze działa.

Użyj oliwy lub masła

Drewniana łyżka sprawia, że pęcherze gotującej się wody będą przebijać się po zetknięciu z nią i dlatego potrawa tak szybko nie wykipi. Dzięki temu, gdy zobaczysz, że poziom gotującej się zupy, makaronu czy mleka zaczyna się podnosić, będziesz miała jeszcze chwilę, by zapobiec katastrofie. Niestety ta metoda nie jest doskonała, bo gdy gaz jest rozkręcony zbyt mocno, to potrawa i tak wykipi.
Co więc możesz zrobić zamiast tego? Sposób jest bardzo prosty! Brzegi garnka wysmaruj tłuszczem, najlepiej oliwą z oliwek, olejem lub masłem. Dzięki tłustym krawędziom kipiące danie natrafi na "blokadę” i zatrzyma się tam, gdzie zaczyna się tłusta powierzchnia.
Jeśli gotujesz w większym garnku, to możesz delikatnie wysmarować tłuszczem również wnętrze garnka, nawet 2-3 cm poniżej krawędzi, wtedy zapora przeciw kipieniu potraw będzie jeszcze skuteczniejsza.