Uwielbiasz sałatki i chcesz ich jeść wiosną więcej, bo to także szansa na zdrowsze odżywianie i schudnięcie? Jednak krojenie składników na sałatkę to często długi i uciążliwy etap przygotowania posiłku. Ja jestem zwolenniczką maksymalnego ułatwiania sobie gotowania i skracania czasu przygotowywania posiłków za pomocą różnych trików. Oto jeden, dzięki któremu jem dużo więcej sałatek, makaronów, kanapek i dań z pomidorkami koktajlowymi.
Jeśli chcesz do sałatki lub jakiegoś dania pokroić kilka garści pomidorków koktajlowych, będzie to trwało w nieskończoność, zanim przekroisz na pół każdego pomidora. W takiej chwili warto wykorzystać sprytny trik, który krąży w internecie od jakiegoś czasu – mianowicie użyć do krojenia dwóch talerzy, ewentualnie deseczek do krojenia.
Wystarczy, że pomidorki, które chcesz użyć do sałatki, po umyciu umieścisz na płaskim talerzu albo desce do krojenia. Następnie trzeba je przykryć drugim talerzem lub deską i przytrzymać ręką, aby warzywa się nie rozjeżdżały.
Po przykryciu pomidorów wystarczy nożem z dosyć długim ostrzem przeciąć wszystkie pomidorki naraz w połowie. Zrobimy to, umieszczając nóż pomiędzy górnym i dolnym talerzem i przeciągając przez całość powierzchni.
I gotowe, pomidory są przekrojone wszystkie naraz, bez ślizgania się po talerzu lub desce. Niby nic skomplikowanego, ale ten trik naprawdę ułatwia i przyspiesza pokrojenie warzyw, jeśli chcemy np. przekroić na pół kilkadziesiąt pomidorków koktajlowych.
Czytaj także: https://mamadu.pl/159579,najlepszy-sposob-na-obranie-cebuli-genialny-trik