Chcesz oczyścić organizm z toksyn i ugasić pragnienie w upał? Zrób sok z tej dziko rosnącej rośliny
Iza Orlicz
09 lipca 2021, 12:51·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 09 lipca 2021, 12:51
Odkwasza organizm, ułatwia pozbywanie się z niego toksyn, do tego świetnie gasi pragnienie w upalne dni – mowa o soku z dzikiej róży. Możesz go kupić, ale też bez najmniejszego problemu zrobisz go samodzielnie. Zajmie ci to ok. pół godziny.
Reklama.
Dzika róża rośnie na terenie całej Polski, więc zdobycie jej owoców nie jest żadnym problemem.
Sok z dzikiej róży jest bardzo zdrowy - wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa pozytywnie na wygląd skóry.
Jak przygotować sok z dzikiej róży?
Dzika róża rośnie praktycznie wszędzie, dlatego zdobycie jej owoców nie powinno stanowić żadnego problemu. Zrywajmy te dojrzałe, jędrne, niezbyt miękkie, o jednolitej barwie. W zależności od gatunku owoce dojrzewają już w połowie wakacji i można je zbierać nawet do połowy września.
Zdrowie zawarte w szklance
Dlaczego warto pić sok z dzikiej róży? To prawdziwy eliksir zdrowia. Ma zasadowy charakter, dzięki czemu neutralizuje treści pokarmowe w żołądku, skutecznie odkwaszając organizm.
Poza tym wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia przyswajanie żelaza, bo jest doskonałym źródłem witaminy C (ma jej więcej niż czarna porzeczka!). Dzięki zawartym w nim składnikom wpływa pozytywnie nie tylko na układ krążenia (obniża poziom tzw. "złego” cholesterolu), ale też na pracę wątroby, przyspieszając oczyszczanie organizmu z toksyn.
Sok z dzikiej róży warto też pić, gdy chcemy poprawić wygląd naszej skóry. To skuteczny "wymiatacz” wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się skóry, jednocześnie wyrównuje jej koloryt i ujędrnia.
Jak przygotować sok z dzikiej róży?
Na 1 kg owoców będziesz potrzebować ok. 1 litra wody. Najpierw starannie je umyj, przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, mniej więcej po 15-20 minutach odlej sok do innego naczynia, a pozostałe owoce ponownie zalej wrzątkiem – tym razem ok. 0,5 litra wody, możesz też dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
Znów podgrzewaj (uważaj, żeby sok nie wykipiał), po ok. 10-15 minutach odcedź go, wymieszaj z tym wcześniej otrzymanym. Możesz dosłodzić do smaku, a następnie przelej go do słoików. Pasteryzujemy go przez 15 minut w temperaturze 90 stopni. Tak przygotowanym sokiem możemy się delektować nie tylko latem, ale warto też zostawić kilka słoiczków na zimę.