Jak przygotować sok z dzikiej róży?
Jak przygotować sok z dzikiej róży? 123rf.com
Reklama.
  • Dzika róża rośnie na terenie całej Polski, więc zdobycie jej owoców nie jest żadnym problemem.
  • Sok z dzikiej róży jest bardzo zdrowy - wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa pozytywnie na wygląd skóry.
  • Jak przygotować sok z dzikiej róży?
  • Dzika róża rośnie praktycznie wszędzie, dlatego zdobycie jej owoców nie powinno stanowić żadnego problemu. Zrywajmy te dojrzałe, jędrne, niezbyt miękkie, o jednolitej barwie. W zależności od gatunku owoce dojrzewają już w połowie wakacji i można je zbierać nawet do połowy września.

    Zdrowie zawarte w szklance

    Dlaczego warto pić sok z dzikiej róży? To prawdziwy eliksir zdrowia. Ma zasadowy charakter, dzięki czemu neutralizuje treści pokarmowe w żołądku, skutecznie odkwaszając organizm.
    Poza tym wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia przyswajanie żelaza, bo jest doskonałym źródłem witaminy C (ma jej więcej niż czarna porzeczka!). Dzięki zawartym w nim składnikom wpływa pozytywnie nie tylko na układ krążenia (obniża poziom tzw. "złego” cholesterolu), ale też na pracę wątroby, przyspieszając oczyszczanie organizmu z toksyn.
    Sok z dzikiej róży warto też pić, gdy chcemy poprawić wygląd naszej skóry. To skuteczny "wymiatacz” wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się skóry, jednocześnie wyrównuje jej koloryt i ujędrnia.

    Jak przygotować sok z dzikiej róży?

    Na 1 kg owoców będziesz potrzebować ok. 1 litra wody. Najpierw starannie je umyj, przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, mniej więcej po 15-20 minutach odlej sok do innego naczynia, a pozostałe owoce ponownie zalej wrzątkiem – tym razem ok. 0,5 litra wody, możesz też dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
    Znów podgrzewaj (uważaj, żeby sok nie wykipiał), po ok. 10-15 minutach odcedź go, wymieszaj z tym wcześniej otrzymanym. Możesz dosłodzić do smaku, a następnie przelej go do słoików. Pasteryzujemy go przez 15 minut w temperaturze 90 stopni. Tak przygotowanym sokiem możemy się delektować nie tylko latem, ale warto też zostawić kilka słoiczków na zimę.