Majówka za pasem, masz wolny długi weekend, więc jak większość rodaków planujesz grillowanie? To świetny pomysł na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Problemem jest tylko to, że wyciągasz z garażu czy schowka sprzęt do grillowania i okazuje się, że ruszt w poprzednim sezonie nie został doczyszczony tak jak powinien?
Trafiłaś idealnie. A może chcesz znać trik, dzięki któremu szybko wyczyścisz kratkę od grilla tuż po zakończeniu pieczenia, by więcej nie musieć spotykać się z przykrą niespodzianką brudnego od roku grilla? Na to też jest sposób. Wystarczy, że swoje kroki z brudnym rusztem od grilla skierujesz do kuchni.
Resztki jedzenia, węgiel i tłuszcz, to coś, czego na kratce od grilla nikt z nas nie chce oglądać. To po prostu obrzydliwe i nie do końca bezpieczne, żeby zostawiać ruszt w takim stanie przed rozpoczęciem grillowania albo – co gorsza – piec na nim kolejne jedzenie. By wyczyścić zaschnięty tłuszcz, węgiel i resztki jedzenia, potrzebujesz tylko folii aluminiowej i mleczka do czyszczenia albo cebuli.
Folia aluminiowa to świetny patent na wyczyszczenie blachy od piekarnika, zatłuszczonych garnków, czy właśnie rusztu do grilla. Wystarczy, że weźmiesz arkusz folii wielkości mniej więcej kartki A4 i zgnieciesz go w kulkę. Następnie kratkę od grilla polej mleczkiem do czyszczenia i potrzyj pręty rusztu folią, jakbyś używała gąbki.
Tłuszcz i zabrudzenia powinny łatwo odchodzić. Po odklejeniu całego zaschniętego brudu wystarczy kratkę dokładnie opukać czystą wodą i gotowe – jest gotowa na następne grillowanie. Tym sposobem usuniesz z kratki zarówno świeże zabrudzenia, jak i stary tłuszcz oraz resztki jedzenia, które są pozostałością zeszłego sezony grillowego.
Ten patent sprawdza się lepiej w przypadku świeżego zabrudzenia. Warto więc go stosować po każdym zakończonym grillowaniu, by nie musieć się złościć i szorować zaschniętego brudu po poprzednim grillu. Po skończeniu pieczenia potraw zdejmij z grilla ruszt i ostrożnie zacznij czyszczenie. Przekrój na pół cebulę i połówką cebuli przetrzyj kilkakrotnie pręty.
Cebula sprawi, że wszystko ładnie odklei się – nie tylko resztki jedzenia, ale też węgiel i tłuszcz. Kluczem do sukcesu jest to, by kratka nadal była ciepła, bo wtedy brud łatwiej usunąć. Ta metoda jest idealna na wyczyszczenie grilla na świeżo, a żeby jeszcze wzmocnić efekt czyszczący, możesz kratkę spryskać octem lub sokiem z cytryny. Po przetarciu rusztu cebulą wystarczy umyć go pod bieżącą wodą za pomocą płynu do naczyń.